وی ادامه داد: نظام نظرسنجی، به کارکنان روابط عمومی کمک می کند که از درون و بیرون سازمان طرح ها و افکار جدید را بگیرد و تبدیل به راهکار کنند.
** کمبود نیروی با انگیزه و متخصص معضل روابط عمومی ها
محسن مومنی مدیر کل روابط عمومی شرکت ملی نفت ایران نیز، مهم ترین مشکل روابط عمومی ها را کمبود نیروی انسانی حرفه ای، متخصص و با انگیزه عنوان کرد.
وی افزود: کارکنان روابط عمومی باید با علاقه به این حرفه، خلاقیت، نوآوری و تعهد حرفه ای را دارا باشند.
وی یادآور شد: نیروهای روابط عمومی باید به لحاظ حرفه ای، تخصصی و مهارتی خصوصیات لازم را داشته باشند و برای نمونه یک فرد درون گرا نمی تواند در روابط عمومی کار کند.
** تغییر در روابط عمومی ها اجتناب ناپذیر است
نصیری قیداری، توسعه در روابط عمومی ها را گسترش ارتباطات با هزینه کمتر و کیفیت بیشتر دانست و یادآور شد: تغییر و تحول در حوزه روابط عمومی اجتناب ناپذیر است زیرا بستر اجتماعی به سرعت تغییر می کند، رقابت شدت می گیرد و سلیقه مردم عوض می شود.
نویسنده کتاب«مدیریت روابط عمومی» درمورد ارتباط بودجه با روابط عمومی پویا گفت: بودجه، تقویم ریالی فعالیت های سازمان است، باید مجموعه ای از فعالیت های مشخص و مدون وجود داشته باشد که در مقطع زمانی معینی انجام می شوند. در بودجه فعالیت ها و برنامه ها مشخص است و با بودن آن، روابط عمومی با برنامه و اثربخش حرکت می کند. همچنین نقشه راه مشخص روابط عمومی است و در پایان سال نشان می دهد موفق عمل کرده یا خیر.
به گفته نویسنده کتاب «ارتباط غیرکلامی برای مدیران»، جدول اول برنامه و بودجه شامل منابع و مصارف است که منابع از صندوق سازمان تامین و مصارف را باید از ابتدای هر سال مدیر روابط عمومی تعیین کند.
وی در پاسخ به این سوال که به طور معمول بودجه ها به صورت تخمینی براورد می شوند و این امر مشکل ساز است گفت: روش هایی برای تعیین قطعی بودجه وجود دارد؛ از جمله ثبت رویدادها و تحلیل روندهای گذشته.
** فقدان خلاقیت در پرداختن به مناسبت
در ادامه این میزگرد، مومنی تفکر برنامه محوری را برای تعیین دقیق بودجه در روابط عمومی ضروری دانست و گفت: تا وقتی اهداف و راهبردهای مشخصی نداشته باشیم موفق نمی شویم و امروز معضل کل کشور نبود برنامه در سازمان ها است که روابط عمومی ها نیز از این امر آسیب دیده اند.
وی یکی دیگر از معضلات روابط عمومی ها را پرداختن بیش از حد به مناسبت ها دانست و گفت: مناسبت ها ریشه در فرهنگ ما دارند و نمی توانیم از فرهنگ خود دور بمانیم ولی امروزه حجم زیاد مناسبت ها و فعالیت های مرتبط به آنها به پاشنه آشیل روابط عمومی ها تبدیل شده است به ویژه که بدون خلاقیت به این مناسبت ها پرداخته می شود.
** روابط عمومی کسب و کاری با سودی بیشتر از هزینه!
نصیری قیداری، با ابراز تاسف از اینکه مدیریت سازمان ها روابط عمومی را هزینه ای بی برگشت می دانند، گفت: در تعریف جهانی روابط عمومی سرمایه گذاری یا کسب و کاری با سودی بیشتر از هزینه است و سود آن در پهنه زمان گسترده است، زیرا بعضی اقدامات امروز انجام می شود و نتیجه آن را تا سال ها بعد می گیریم.
** روابط عمومی پویا در حال ایجاد تحول است
هوشمند سفیدی، فعال روابط عمومی با اشاره به این که روابط عمومی پویا در حال حرکت است و سکون نیست اظهار داشت: روابط عمومی پویا در حال ایجاد تحول است تا در مسیر پیشرفت قرار گیرد.
وی با اشاره به پنج ویژگی روابط عمومی پویا افزود: اولین ویژگی روابط عمومی پویا، خلاقیت و نوآوری است که نتوانسته حرف های جدید بزند و دایره خلاقیت را از نوآوری گسترش دهد و دارای سکون است.
وی ادامه داد: روابط عمومی پویا تحرک عملیاتی باید داشته باشد، خیلی از روابط عمومی ها بسنده به عملکرد ارتباطی می کنند و تلاش نمی کنند تا عملکرد خود را از نظر کیفی افزایش دهند و تحول خواه نیستند و برای تعالی تلاش نمی کنند.
سفیدی افزود: برای داشتن روابط عمومی پویا داشتن نیروی انسانی با انگیزه و میل به پیشرفت، لازم است و انگیزه ما را خلاق می کند و باعث تحرک می شود.
وی در ادامه با اشاره به دیگر ویژگی روابط عمومی پویا گفت: توسعه گسترش عملکرد روابط عمومی می تواند میدان عملکرد را در محیط بیرونی و درونی سازمان گسترش دهد، خیلی از روابط عمومی ها این عملکرد را گسترش نمی دهند و در دایره محدودی قرار می گیرند یک روابط عمومی پویا باید مرزها را گسترش دهد.
سفیدی خاطرنشان کرد: برنامه محوری روابط عمومی ها ویژگی دیگر روابط عمومی پویا است که این موضوع دچار روزمرگی شده و نمی تواند تحرک داشته باشد، اگر برنامه محور باشد اینها را پیش بینی می کند و روابط عمومی پویا کل سازمان را متحول می کند، این ویژگی روابط عمومی پویا یک روابط عمومی کارآمد نیز است.
** بودجه ایجاد انگیزه و خلاقیت می کند
سفیدی در ادامه با اشاره به اهمیت بودجه در روابط عمومی ها افزود: مادیات نقش موثری در ایجاد انگیزه و خلاقیت دارد و برای اینکه حجم اطلاعات و خدمات افزایش یابد نیازمند بودجه است.
وی گفت: با مطالعه روابط عمومی ها متوجه می شویم هر کجا بودجه بیشتری است روابط عمومی پویاتر و فعال تری شکل گرفته است.
سفیدی بیان داشت: مناسبت ها فرصت هایی هستند تا اطلاع رسانی درست کنیم ولی این موضوع نیازمند یک تغییر نگرش است.
وی با اشاره به اینکه توازن مالی در روابط عمومی ها نداریم افزود: اگر می خواهیم اقتصاد مقاومتی پیش برود باید هزینه روابط عمومی ها را افزایش دهیم.
** علاوه بر انگیزه در روابط عمومی پویا باید هنر و ذهن خلاق داشته باشیم
سیدشهاب سیدمحسنی مدرس روابط عمومی و روزنامه نگاری نیز در این میزگرد با اشاره به روابط عمومی پویا افزود: روابط عمومی، علم، فن و هنر است، وقتی موضوع هنر مطرح می شود، یعنی یک روابط عمومی باید هنرمند باشد و صرفا تحصیلات دانشگاهی کافی نیست.
وی افزود: فردی که در روابط عمومی کار می کند باید ذاتایی این هنر و ذهن خلاق را داشته باشد، کار روابط عمومی مهندسی افکار و رفتار انسان ها است و چون با دلها و انسان ها سر و کار داریم، باید به دنبال شیوه ارتباط با انسان ها باشیم تا آن روابط عمومی پویا باشد.
سید محسنی ادامه داد: روابط عمومی پویا باید به توسعه منابع انسانی خوب و هنرمندانی خوب برای این کار فکر کند و علاوه بر داشتن تحصیلات، این هنر را داشته باشد تا با مدیریت کارکنان و مخاطبان را هم جهت آن سازمان قرار دهد.
** روابط عمومی شغل نیست، شوق است
وی با اشاره به اینکه روابط عمومی یک شغل نیست و شوق است افزود: نگاه تفکر ارتباطی و اندیشه ارتباطی را باید در روابط عمومی داشته باشیم. روابط عمومی پویا باید بر اساس یک برنامه حرکت کند و دچار روزمرگی نشود.
** روابط عمومی باید بداند در طول سال چقدر بودجه در اختیار دارد
سید محسنی با اشاره به نقش بودجه در روابط عمومی ها افزود: در 30 سال اخیر با توجه به دغدغه ها، دولت هفت یا هشت آیین نامه درمورد بودجه ابلاغ کرده است، همیشه دغدغه در ردیف اعتباری مستقل بودجه وجود داشته است. روابط عمومی باید بداند در طول سال چقدر اعتبار دارد و بر اساس آن برنامه ریزی کند.
وی ادامه داد: اساس برنامه ریزی بودجه است و اگر نداشته باشیم نمی توانیم برنامه ریزی دقیق داشته باشیم. فعالیت های روابط عمومی جنبه فرهنگی دارد اولین جایی که بودجه حذف می شود روابط عمومی هاست و این نگاه که پروژه ها و طرح های میلیاردی انجام شود اما یک ریال به عنوان فعالیت های اطلاع رسانی این پروژه اختصاص پیدا نکند، صحیح نیست.
وی گفت: اعتباری که برای اطلاع رسانی در اختیار روابط عمومی قرار می گیرد همسانی ندارد نیروهای روابط عمومی باید انگیزه داشته و آخرین تکنولوژی و ابزارهای ارتباطی را در اختیار داشته باشند که با نداشتن بودجه این انگیزه از بین می رود.
فراهنگ**9157**9338**1027**خبرنگاران: صدیقه بهارلو**منصوره شوشتری** انتشار دهنده: محمدجواد دهقانی




