فصلنامه نقد کتاب علوم اجتماعی با هدف معرفی و نقد کتاب و بررسی مسایل و مشکلات نشر کشور در این حوزه فعالیت می کند.
در بخش سخن نخست این فصلنامه امیدعلی احمدی در مطلبی با عنوان «نشر زیرزمینی و مسئولیت اجتماعی ما» آورده است: موضوع نشر زیرزمینی در ایران امروزه به مساله ای جدی بدل شده است. این مساله با توجه به آثاری که بر تولیدکنندگان کتاب باقی می گذارد، می تواند از جهت های مختلف، بررسی و خسارت های آن برآورد شود، اما مهم تر از پیامدهای آن علل و بستر اجتماعی رواج آن است که احتیاج به کاوش و اتخاذ تدبیر و سیاست گذاری فرهنگی دارد.
در بخشی دیگر از این مطلب می خوانیم: امروزه نشر زیرزمینی واقعیت آزاردهنده عرصه نشر در کشور است. نشر زیرزمینی دزدی فرهنگ یا بهتر بگوییم دزدی محصولات فرهنگی است. فرد یا سازمانی سودجو بدون رعایت حق مالکان با سنجیدن بازار، اثری را بدون پرداخت حق مولف، سرمایهگذاری، تبلیغ برای کتاب، تایپ و صفحهبندی و طراحی جلد، اخذ مجوز، ویرایش و دهها هزینه دیگر از راه رسیده کتاب را تکثیر میکند و از آنجا که هزینه تمام شده او بسیار کمتر از ناشر اصلی است، این کتاب را با 40 تا 50 درصد قیمت واقعی به فروشنده که او نیز نگران حقوق ناشر و نویسنده نیست، عرضه میکند.
فصلنامه نقد کتاب علوم اجتماعی در بخش نقد شفاهی عنوان «فراز و نشیب تالیف آثار تخصصی انسان شناسی» را در گفت و گو با جلالالدین رفیعفر منتشر کرد و به نقل از وی نوشت: معتقدم هنوز نمی توانیم ادعا کنیم در این رشته خاص، تالیف یا تولید دانش داخلی به معنی واقعی کلمه زیاد باشد. بخش عمده تولیدهای ما گردآوری داده های غالبا فرهنگی از جوامع امروزی و گذشته است که در تعداد محدود به صورت مونوگرافی یا تک نگاری به چاپ رسیده اند. کارهای تحلیلی که منجر به نظریه پردازی های جدید یا خاص باشند، جایشان واقعا خالی است.
در این شماره از فصلنامه در قسمت نقد تالیف مطالبی با عنوان های «جریان اصلی رشته جامعهشناسی؛ اقتداری که همچنان برقرار است» نوشته نسرین پورهمرنگ، «بررسی و نقد کتاب ما چگونه ما شدیم» به قلم اسماعیل قدیمی، «کتابسازی مردانه برای نقشهای زنانه» نوشته عباس اسدی، «بررسی و نقد کتاب مشکله هویت ایرانیان امروز» به قلم بیژن زارع، «درسگفتارهای استاد غلامحسین صدیقی» نوشته امید علی احمدی»، «زبان و مهاجرت: پیامدهای زبانی مهاجرت ایرانیان به آمریکا» به قلم علی حاتمی» و «تحلیل اجتماعی در فضای کنش» نوشته زهرا حسن استادعلی انتشار یافت.
در بخش نقد ترجمه، نیما اکبری به بررسی و نقد کتاب «علوم انسانی گستره شناخت ها» می پردازد که در باب حوزه های مختلف علوم انسانی و مباحث و نظریه های اساسی این حوزه ها نوشته شده است. «بررسی و نقد کتاب جامعه شناسی از چه معضلی رنج می برد» به قلم مهدخت قربانی، «شهر خلاق نیاز جوامع امروزی و در حال گذار» نوشته سعیده محمدی و «قانون گرایی و دموکراسی مشورتی» به قلم حوریه حقیقی نیا از دیگر کتاب های بررسی شده در این بخش است.
فصلنامه نقد کتاب علوم اجتماعی همچنین در بخش نقد پیشین عنوان «چرخ و فلک داده و نظریه» نوشته ابراهیم حبیبی مجنده، در بخش اندیشه عنوان «میراث فکری بوردیو در جامعه شناسی ایران» به قلم محمدعلی زکی، در بخش زاویه عنوان «ممیزی و بازار سیاه کتاب» نوشته محمد صالح نسب و علی موذنی و در بخش پژوهش در کتاب به انتشار عنوان «نگاهی جامعه شناختی به کتاب کودک «کودک و هژمونی پدرسالارانه» به قلم رقیه نوروزی پرداخته است.
این فصلنامه در پایان یادداشتی با عنوان «خصومت قومی: بازار کار شکافدار ادنابوناریچ انجمن جامعهشناسی آمریکا» را به قلم پرویز اجلالی نشر داد و عنوان «کتاب پژوهی جامعه شناختی در غرب» نوشته روشنک فرهودی را شاسته خواندن معرفی کرد.
*گروه اطلاع رسانی
خبرنگار: مرضیه دهقانی ** انتشار دهنده: شهربانو جمعه
**پژوهشم**9165** 9131
ایرنا مقاله کانالی برای انعکاس مقاله های اندیشکده ها - پژوهشکده ها - دانشکده ها - مراکز تحقیقاتی و رسانه های ایران وجهان*
Irnaarticle@