** انسان های «امیدوار» کتابخوان تر هستند
«عبدالحسین آذرنگ»، کتابشناس و پژوهشگر تاریخ نشر در گفت وگویی با خبرنگار روزنامه ایران تاکید کرده است؛ خواندن ـ نه فقط خواندن کتاب ـ و مسیر آن را باید با روند عمومی جامعه در نظر گرفت.
وی در ادامه بیان داشته؛ میان «امید اجتماعی»، «امید به آینده» و «خواندن» رابطه مستقیمی هست. این «امید» را اگر درست بشناسیم، بهتر به ما پاسخ میدهد که چه کسانی میخوانند و چرا و چه کسانی میل به خواندن ندارند و چرا. این سنجه، خاص جامعه ما هم نیست، در جامعههای دیگر هم جواب میدهد.
به گفته آذرنگ عدهای از مردم در همه کشورها کتاب نمیخوانند. آمارهایی در دست است که در سوئد، ژاپن، آلمان، امریکا و کشورهای دیگر، درصدی از مردم لای کتاب را هم باز نمیکنند. پس این عده را از بحثمان بگذاریم کنار. چند درصدی از مردم برای لذت و سرگرمی و پرکردن وقت خالی کتاب میخوانند، که البته کار خوبی است، اما اگر رسانه دیگری جز کتاب به آنها بیشتر لذت بدهد و آنها را سرگرمتر کند، رسانه را جایگزین میکنند. من به این دسته هم حق میدهم. دنیای کنونی «دنیای رقابت رسانهها» است.
این پژوهشگر همچنین تاکید کرده؛ کتاب الکترونیکی (ای بوک) نیز تهدیدی برای کتابخوانی نیست. البته از میزان تولید کتاب روی کاغذ (پی بوک) کاسته خواهد شد. حتماً میدانید که در حال حاضر کتابهای مرجع چندین جلدی و نشریههای تخصصی دیگر روی کاغذ منتشر نمیشوند. اما اینها تهدید نشر به نابودی نیست، تهدید آنجا است که ناشران، خودشان را با تغییر موقعیت سازگاری ندهند. شکل فروش کتاب میتواند تغییر کند. این تغییر اجتنابناپذیر است. انقلاب دیجیتال حاصل ضرورت سرعت، سهولت، اقتصاد جا و مکان، حمل و نقل، نگهداری، سرعت و دقت بازشناسی و بازیابی و نظایر اینها است.
** ترامپ؛ مطرود خواص، مقبول عوام
«سیدمحمدصادق خرازی» سفیر پیشین ایران در سازمان ملل، در یادداشتی آورده؛ ترامپ مطرود خواص، مقبول عوام شد. یک یاغی، رئیس شد. طغیانگری علیه سیستم سیاسی ایالات متحده آمریکا در رأس آن نشست. اپوزیسیونی که پوزیسیون شد.
به نوشته وی، غافلگیری از پیروزی ترامپ، به دلیل نداشتن شناخت کافی از شکاف های امروزین جامعه آمریکاست؛ شکاف هایی که ابایی ندارد از به صدر نشاندن نامزدی که مایه تمسخر همگان بود و جدی کردن شوخی ها با نامزدی که حالا رئیس جمهوری شده است.
به نظر نویسنده؛ ترامپ، فرزند ناخواسته خیزش مردم آمریکا علیه الیگارشی نخبه کش است؛ هر رأی «آری» به ترامپ، یک «نه» به نظام سیاسی ایالات متحده است. گویی، روح جورج واشنگتن در کالبد جامعه آمریکا حلول کرده که گفته بود: مردم از تعصبات حزبی دوری کنند.
** آلودگی هوا درد بی درمان نیست
«سیدمازیار حسینی» در یادداشتی تاکید کرده؛ معضل آلودگی هوا درد بی درمانی نیست، سخت است و آسیب رسان، نیاز به تیغ جراحی دارد، اما لاعلاج نیست.
به نظر وی، مسئولان نیز همانند مردم کلافه شدهاند از این داستان غمبار تکراری! برای ورود درست به هر مسئلهای باید «علت» را شناخت، این موضوع با یک کار علمی توسط همکارانم در شرکت کنترل کیفیت هوای تهران به انجام رسیده: «80درصد آلودگی متعلق است به وسایل نقلیه»، اما شاگرد اول آلودگی نیز در این مطالعه مشخص شده، خودروهای کاربراتوری، موتورسیکلتهای کاربراتوری و خودروهای دیزل بهویژه آنها که عمری بالای 20سال دارند.
همچنین جماعتی که روی این وسایل اشتغال دارند و در این کسادی بازار کار و مشکلات معیشتی مردم کسی جرأت ورود به ماجرا را ندارد. اما آیا برای این جماعت که هم خود در اضطرار قرار دارند و هم مردمی را به اضطرار انداختهاند فکری نمیشود کرد؟
** دیپلماسی همگرایی در خاورمیانه
«علیرضا میرویسی» کارشناس روابط بینالملل در نوشتاری تصریح کرده است، خاورمیانه با وجود برخورداری از منابع نفت و گاز، که زمینه مناسبی را برای همگرایی کشورهای منطقه دارد، هنوز نتوانسته است گام های موثری در مسیر همگرایی بردارد.
به نظر نویسنده؛ در شکل گیری پدیده همگرایی بین کشورهای خاورمیانه، وجود مسائل تاریخی و جغرافیایی واحد، اعتقاد دینی، بهره مندی از فرهنگ مشترک، وجود مشکلات و دردهای مشترک، نیازهای متقابل، مسائلی چون نژاد، زبان و همچنین منابع اقتصادی فراوان، می توانند موثر باشند، اما در قالب فعالیت های اقتصادی کشورها برای مثال در چارچوب سازمان های منطقه ای مانند اکو، سازمان کنفرانس اسلامی، اتحادیه عرب و همانند آن می تواند موجبات تقویت روابط چندجانبه و در نتیجه تضامین امنیتی برای کشورهای منطقه فراهم شود.
همچنین ایران به عنوان کشوری مهم و تاثیرگذار در منطقه خاورمیانه، که دارای تشابهات سیاسی، اقتصادی و فرهنگی با کشورهای منطقه است، می تواند برای شکل دادن ترتیبات منطقه ای در چارچوب مذاکرات بین المللی نه نتها امنیت خاورمیانه را تامین کند، بلکه با شکل گیری ترتیباتی جمعی با حضور بازیگران منطقه ای به تقویت همکاری های منطقه ای و شکل گیری فرآیند همگرایی منطقه ای کمک کند.
از طرف دیگر این روزها در جهان عرب ایران هراسی محور تبلیغات اغلب رسانه ها قرار گرفته است و متاسفانه در داخل کشور نیز عرب هراسی به ویژه نگاه بدبینانه به سوی عربستان ترویج می شود که به نظر میرسد این دو رویکرد در حقیقت دو روی یک سکه باشند و موجبات واگرایی کشورهای منطقه و در نتیجه باعث ایجاد تبعات منفی در اقتصاد کشورها شود.
** تارنمای 'ایرنا مقاله' به نشانی http://article.irna.ir و با آدرس کانال تلگرامی
@IrnaArticle با هدف اطلاع رسانی و انعکاس مقالات؛ گزارش ها؛ تحلیل های متنوع در موضوعات داخلی و خارجی ؛ به بازنشر مقالات و مطالب مهم روز ایران و جهان می پردازد.
پژوهشم**1194**9279