دکتر محمدرضا مجیدی رئیس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی و نائب رئیس کمیتهی ملی حافظهی جهانی در مراسم رونمایی از «اسناد محرمانهی تاریخی وزارت امور خارجه» نیز سخنرانی کرد و با تبریک این اقدام به جامعهی علمی و پژوهشگران حوزهی تاریخ، اظهار امیدواری کرد که این امر به تقویت حافظهی تاریخی ملت ما کمک کند و جلوی برخی از تحریفها را بگیرد.
دکتر مجیدی با اشاره به برنامهی حافظهی جهانی یونسکو که موضوع آن میراث مستند و ایجاد ارتباط بین گذشته و حال و حفظ مواریث فرهنگی برای آیندگان است، گفت: رونمایی از این اسناد و ثبت مواریث مکتوب ایران اسلامی در فهرستهای ملی و منطقهای بینالمللی حافظهی جهانی میتواند نقش و جایگاه حوزهی تمدنی ایران فرهنگی را تقویت کند.
نائب رئیس کمیتهی ملی حافظهی جهانی از مسؤلان و صاحبنظران در خواست کرد با حمایت از این برنامه به فرهنگسازی و آشنایی آحاد جامعه با این مقوله و حفظ مواریث فرهنگی یاری رسانند.
دربارهی « رونمایی از اسناد محرمانه تاریخی وزارت امور خارجه»
در راستای اجرای قانون انتشار اسناد محرمانه و تاریخی وزارت امور خارجه مصوب 28/11/1363 مجلس شورای اسلامی و مصوبات شورای عالی اسناد، ادارهی اسناد و تاریخ دیپلماسی وزارت امور خارجه، شماری از پروندهها و اسناد دارای طبقهبندی(محرمانه) تا سال 1320 شمسی را مورد بازبینی قرار داده و از طبقهبندی خارج کرده است. هدف از این کار ارائهی خدمات اسنادی و تسهیل دسترسی پژوهشگران تاریخ ایران به ویژه تاریخ روابط خارجی به منابع دست اول و دیده نشده این حوزه است.
بر اساس تصمیم شورای عالی اسناد که در تاریخ 28/2/1395 به ریاست جناب آقای دکتر ظریف برگزار گردید، مقرر شد اسناد محرمانهی تاریخی وزارت امور خارجه تا مقطع شهریور 1355 بتدریج از طبقهبندی خارج شده و در اختیار پژوهشگران قرار گیرد. در مرحلهی نخست طرح آزادسازی اسناد دارای طبقهبندی وزارت امور خارجه بیش از 3349 پرونده با حدود 70 هزار برگ سند متعلق به اواخر دورهی قاجار و پهلوی اول(رضا شاه) در دسترس پژوهشگران قرار خواهد گرفت.
آزادسازی اسناد محرمانه وزارت امور خارجه از ابتدای سال 1395 آغاز گردیده است.