هر یک از دست اندرکاران نشر به نوبه خود با مشکلاتی مواجهند که با خود کاستی هایی را در پی آورده است و یکی از نتایج این وضعیت ، تداوم بی رغبتی به مطالعه در کشور و پائین بودن سرانه مطالعه است.
یک جلد کتاب مراحل گوناگونی را طی می کند تا اینکه در قفسه کتابخانه ای جای بگیرد ؛ نوشتن نخستین مرحله آن است که خود نیازمند مقدماتی است از جمله تامین مالی نویسنده یا مولف است که تاکنون هیج راهکاری برای آن اندیشیده نشده است.
مسئولان فرهنگی کمبود بودجه را سنگی بزرگ بر سر راه حمایت از نویسندگان کتاب ذکر می کنند ، موضوعی که برای اهل فرهنگ و ادب پرسش برانگیز است ، پرسشی با این مضمون که چرا بودجه فرهنگی در نظامی که بر ماهیت فرهنگ بنا گذاشته شده ، قطره چکانی است ؟
** حمایت پس از انتشار
برجسته ترین حمایت از نویسندگان کتاب را باید در اقدام وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی جست و جو کرد که آن هم خرید بخشی از شمارگان کتاب هایی است که منتشر می شود و این نوع حمایت در واقع پاسخگوی نیاز اصلی نویسنده برای تامین مالی و برخورداری از آرامش فکری پیش از نگارش و انتشار کتاب نیست .
بیشتر اهالی فرهنگ و هنر از لحاظ مادی در طبقه متوسط جامعه و حتی پایین تر از آن جای می گیرند و نویسندگان کتاب نیز از این قاعده مستثنی نیستند و چه بسا دیده شد که برای هزینه نوشتن یک کتاب بخشی از وسایل زندگیشان را می فروشند.
** تروئیکای ماندگار نشر
فریده یوسفی نویسنده و ناشر انتشارات ' شلفین ' در این باره به خبرنگار ایرنا گفت : نبود حمایت مالی ، نحوه ممیزی و اشکال در توزیع از مشکلات نویسندگی در کشور از جمله استان مازندران است که سبب می شود تا صنعت نشر دور باطل را برای حل این مشکلات طی کند.
نویسنده کتاب ' زن در شاهنامه ' با اشاره به اینکه مولفان توسط هیچ یک از نهاد فرهنگی حمایت نمی شوند ، افزود : بعضی از کتاب ها با وجود برخورداری از کیفیت خوب ، به مرحله انتشار نمی رسند.
' بهروز سبط رسول ' دیگر نویسنده مازندرانی با تاکید بر اینکه تولید و ارائه کار فرهنگی نیاز به اطمینان و آرامش خاطر دارد ، گفت : این آرامش و اطمینان به موفقیت از نوسینده کتاب سلب شده است.
نویسنده کتاب ' قلندر ' افزود : انتشارات نیز با پرداخت چک های بلند مدت بدترین نوع همکاری را با نویسندگان کتاب دارند.
' بهزاد مقوم ' موسیقی دان و نویسنده با انتقاد از نبود حمایت دستگاههای فرهنگی ، گفت : حمایت می تواند به صورت مالی و یا به صورت معنوی باشد که نویسندگان و به طور کل اصحاب فرهنگ و هنر از هر دو آن محرومند و هیچ امتیازی نسبت به سایر افراد جامعه ندارند.
** از ماست که بر ماست
نویسنده کتاب ' موسیقی ترانه هستی ' با اشاره به اینکه اثرش نخستین کتاب منتشره در زمینه موسیقی بود که سال 1389 منتشر شد ، افزود : از یکهزار شمارگانی که این کتاب منتشر شد تنها 150 جلد به عنوان دستمزد به من داده شد که همه آنها را به عنوان یادگاری به دوستان و آشنایان هدیه دادم.
وی با انتقاد از نحوه ممیزی و ویراستاری ، گفت : پس از انتشار کتابم متوجه شدم بیش از 450 غلط درآن وجود دارد که تنها سه غلط در نسخه اصلی خودم پیش از ممیزی و ویراستاری وجود داشت و بقیه در این دو مرحله ایجاد شد.
مقوم افزود : در حال حاضر کتابی تحت عنوان ' ویولن در قرون و اعصار گوناگون ' را در 2 هزار صفحه نوشته ام که به دلیل مشکلات مالی امکان انتشارش را ندارم.
وی با اشاره به اینکه تاکنون بیش از 40 میلیون ریال برای تحقیق و نوشتن این کتاب هزینه کرد ، گفت : برای تالیف کتابم مجبور شدم بخشی از بیوگرافی نویسندگان یا متون به زبان انگلیسی را برای ترجمه به موسسات ترجمه بپسارم که این مبلغ را بابت ترجمه هزینه کردم .
این پژوهشگر موسیقی گفت : ای کاش جائی وجود داشت تا در آغاز نوشتن کتاب مبلغی به نویسنده می داد تا او بدون دغدغه خاطر به کارش ادامه دهد و در نهایت در صورت عدم موفقیت در فروش کتاب ، پول پرداخت شده را از نویسنده پس می گرفتند.
خبرنگار : زهره کرمی ** انتشار دهنده : حسن فلاحتی
7330/1654