چهارشنبه, 26 آبان 1395 ساعت 11:44

ضرورت حفاظت همگانی از جایگاه اربعین در مقابل انحراف ها و آسیب ها/پشتوانه اربعین یک اراده الهی و ملکوتی است

این مورد را ارزیابی کنید
(0 رای‌ها)
کارشناسان حاضر در میزگرد ایرنا با بیان اینکه پشتوانه ‌اربعین یک اراده الهی و ملکوتی است، حفاظت از این رویداد عظیم را وظیفه همگانی دانسته و خواستار حفظ جایگاه آن در مقابله با انحراف ها و آسیب ها شدند.
به گزارش خبرنگار معارف ایرنا، پیاده روی اربعین حسینی از نجف تا کربلا در سال های اخیر به فرهنگی جدانشدنی از سلوک شیعیان و آزادگان جهان تبدیل شده و
اخبار دریافتی از مرزهای غرب کشور به ویژه مرز مهران نشانگر آن است که سیل جمعیت عاشقان حسینی از پیر و جوان گرفته تا ملیت های مختلف و مذاهب گوناگون به سوی حرم سید و سالار آزادگان جهان رهسپارند و هر روز بر سیل این جمعیت مشتاق افزوده می شود.
سال گذشته بیش از 20 میلیون زائر حسینی با پای پیاده مسیر نجف تا کربلا را پیمودند و امسال پیش بینی می شود حداقل 25 میلیون نفر در این راهپیمایی بی نظیر حضور یابند.
حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب سال گذشته از این راهپیمایی به عنوان پدیده ای بی نظیر و حسنه ای ماندگار یاد کرده و افزودند: ترکیب «عشق و ایمان» و «عقل و عاطفه» از ویژگی های منحصر به فرد مکتب اهل بیت(ع) است و حرکت عاشقانه و مؤمنانه مردم از کشورهای مختلف جهان در این پدیده بی سابقه، بدون تردید از جمله شعائر الهی است.
خبرگزاری جمهوری اسلامی همزمان با ایامی که میلیون ها زائر راهی مراسم پیاده روی اربعین است، میزگردی را با عنوان «جایگاه اربعین در جهان اسلام» تشکیل داد که با حضور حجت الاسلام محمدرضا تویسرکانی مسئول نمایندگی ولی فقیه در بسیج و محمدرضا هدایتی مسئول فرهنگ و هنر در ستاد امر به معروف و نهی از منکر برگزار شد و ضمن بررسی سابقه تاریخی این رویداد بزرگ جهان اسلام، برخی مسائل معرفتی و فرهنگی راهپیمایی اربعین مورد بررسی قرار گرفت.

** سیره ائمه(ع) برای بزرگداشت اربعین حسینی
حجت الاسلام تویسرکانی گفت: اگر به تبیین جایگاه اربعین نپردازیم به مرور زمان دچار آفت و آسیب می شود و حتی ممکن است منحرف شود و لذا همگان وظیفه حفظ و حراست از این آیین را دارند.
وی افزود: مراسم اربعین برای هیچیک از ائمه معصومین(ع) تشریع نشده و فقط برای سیدالشهدا(ع) برگزار می شود و اولین زائر اربعین نیز جابر بن عبدالله انصاری صحابی رسول خدا(ص) و عطیه کوفی شاگرد امیرمومنان(ع) بودند.
این کارشناس مذهبی اضافه کرد: درباره حضور حضرت زینب(س) و امام سجاد(ع) در روز اربعین شهدای کربلا اختلاف تاریخی وجود دارد و برخی معتقدند این حضور در اولین اربعین بعضی دیگر می گویند اربعین دوم بوده و برخی نیز معتقدند چنین حضوری در اربعین اتفاق نیافتاده است.
وی افزود: امامان معصوم همچون امام باقر(ع) و امام حسن عسکری(ع) سفارش هایی را برای زیارت اربعین به شیعیان دارند و امام یازدهم پنج صفت را برای شیعه ذکر می کنند که یکی از این ویژگی ها زیارت اربعین است.

** سابقه پیاده روی اربعین
تویسرکانی گفت: زیارت امام حسین(ع) در منابع دینی نه فقط برای اربعین که برای همه زمان ها توصیه شده و برخی روایات تاکید بر زیارت امام حسین(ع) در نیمه شعبان، بیست و هفتم رجب و شب های قدر دارد و علماء و بزرگان از قدیم بر پیاده روی نجف تا کربلا تاکید داشتند.
فرمانده قرارگاه فرهنگی راهیان نور کشور از پیاده روی اربعین به عنوان اولین حرکت جهان اسلام برای گشودن باب زیارت امام حسین(ع) یاد کرد و گفت: شکوه پیاده روی اربعین به خاطر ویژگی اربعین است و قبل از اربعین کسی به زیارت سیدالشهدا(ع) نرفته بود چون اختناق حکومت یزید باعث شده بود کسی جرات نکند به زیارت برود.

** فتح عظیم مهمترین مرحله از نهضت حسینی
تویسرکانی گفت: نهضت جهانی امام حسین(ع) هفت مرحله داشت که این مراحل عبارتند از عدم اطاعت از یزید، هجرت، روشنگری، استقامت، دفاع مقدس، شهادت و فتح عظیم که بسیاری به این مرحله آخر توجهی نمی کنند در حالی که امام حسین(ع) در نامه ای که برای بنی هاشم نوشت، بر این نکته تاکید کردند که «هر کسی با من بیاید، شهید می شود و هر کسی همراه نشود، به آن فتح عظیم نائل نمی شود».
وی افزود: فتح یعنی حاکمیت فرهنگی امام حسین(ع) بر جهان و لذا رجعت یکی از اعتقادات شیعه است و معتقدیم امام حسین(ع) اولین کسی است که رجعت می کند و حتی در برخی روایات از حکومت هزار ساله سیدالشهدا(ع) یاد شده و آن حضرت جهان را با عدالت و فرهنگ خود آشنا می کند.
این کارشناس مذهبی تاکید کرد: فتح عظیم با ظهور امام زمان(عج) اتفاق می افتد و اکنون در دوره قبل از فتح عظیم قرار داریم.
وی همچنین گفت: هنگامی که امام زمان(عج) ظهور می کند، برای معرفی به جهانیان، خود را فرزند حسین(ع) می نامد. یعنی نام امام حسین(ع) به اندازه ای جهانی می شود که امام زمان(ع) اینگونه خود را معرفی می کند.

** اربعین یکی از زمینه های رسیدن به فتح عظیم
تویسرکانی اربعین حسینی را یکی از زمینه های رسیدن به فتح عظیم دانست و گفت:‌ اربعین زمینه ساز ظهور حضرت مهدی(عج) و نابودی ستمگران، تحقق عدالت اجتماعی، سیاسی، اقتصادی در جهان، نابودی فرقه های انحرافی و جعلی بشر، خرافات و تحجر و همچنین آزادی انسان ها و زمینه ساز رسیدن انسان به خداست.
وی با بیان این که نگاه فردی به اربعین اشتباه است، اظهار داشت: گاهی برگزاری یک گردهمایی 10 هزار نفری نیازمند مدت ها برنامه ریزی و تبلیغات است ولی عظیم ترین اجتماع بشری با حضور 20 تا 25 میلیون نفر به صورت مردمی در کربلا تشکیل می شود.
این پژوهشگر مذهبی از خدمات ستاد اربعین تجلیل کرد و گفت: خدماتی که امسال به زائران امام حسین(ع) ارائه می شود، قابل مقایسه با سال های قبل نیست و اگرچه تعداد زائران نیز هر سال افزایش می یابد ولی خدمات پزشکی، امنیتی، رفاهی و سایر خدمات به خوبی انجام می شود.

** اراده الهی پشتوانه اربعین
مسئول نمایندگی ولی فقیه در بسیج گفت: پشتوانه ‌اربعین یک اراده الهی و ملکوتی است که می تواند دل های مردم جهان را به سوی کربلا متوجه کند و اگرچه تبلیغات و تشکیلات برای تسهیل این سفر لازم است ولی عامل اصلی این سفر محبت الهی است.
وی حضور اهل سنت، مسیحیان، زرتشتیان و مذاهب مختلف و همچنین ملیت های گوناگون همچون اروپاییان، آمریکاییان و سایر کشورهای جهان را نشان دهنده آن است که اربعین یک برنامه طراحی شده و مهندسی شده در ملکوت است.

** توطئه های دشمن برای جلوگیری از فتح عظیم
این کارشناس مذهبی گفت: دشمن برای جلوگیری از فتح عظیم برنامه های تخریب، تهدید و تحریف را در دستور کار قرار داده است.
وی درباره اولین توطئه دشمنان در این زمینه اظهار داشت: تاکنون هیچ مرقد و بارگاهی به اندازه حرم امام حسین(ع) تخریب نشده و سابقه آن به هزار سال می رسد که از دوران عباسیان آغاز شده و تا امروز که دوره وهابیون و گروه های تکفیری است ادامه داشته است. تویسرکانی افزود: متوکل حتی دستور داد خانه های شهر کربلا را ویران کنند و خواستار نبش حرم مطهر سیدالشهدا(ع) شد که ابراهیم دیزج یهودی ماموریت یافت تا این کار را انجام دهد ولی خود او نقل می کند که وقتی قبر را شکافتند، با بدن تازه و پیجیده در بوریا مواجه شدند و لذا عظمت و شکوه امام حسین(ع) به اندازه ای بود که ابراهیم نتوانست کاری انجام دهد.
وی اضافه کرد:‌ دشمنان با این راهبرد به موفقیتی دست نیافتند و لذا تهدید به کشتن زائران کردند و لذا همیشه راه کربلا ناامن بوده است. گاهی پادشاهان ستمگر، زائران را زندانی می کردند و یا حتی آنان را می کشتند و امروز نیز با عملیات انتحاری دوستداران امام حسین(ع) را تهدید می کنند.
مسئول نمایندگی ولی فقیه در بسیج از تحریف به عنوان سومین راهبرد دشمن برای جلوگیری از فتح عظیم یاد کرد و گفت:‌ در این مرحله دشمن تلاش می کند تا با استفاده از علماء و مداحان در اهداف قیام عاشورا انحراف ایجاد کند.
وی افزود: برخی عالمان شیعه یا اهل سنت دچار تحریف هایی در زمینه هدف قیام امام حسین(ع) شده اند و به همین دلیل وقتی درباره فلسفه قیام سیدالشهدا(ع) پژوهش می کنیم، به دهها تحلیل برمی خوریم.
تویسرکانی همچنین گفت: دشمنان این راهبرد را به یک جریان فکری تبدیل کردند و تا حدودی نیز موفق شدند و لذا امروز نیز شاهد این تحریف ها هستیم. مثلا بخشی از روحانیت شیعه به تبلیغ قمه زنی می پردازند و شبکه های خارجی نیز نام دهها مجتهد را در این زمینه ذکر می کنند درحالی که قمه زنی بدعت است و ریشه ای در دین ندارد.
وی افزود: استاد شهید مرتضی مطهری توانست با سخنرانی های خود و انتشار کتاب حماسه حسینی تا حدودی با تحریف های دشمنان مبارزه کند و ما نیز باید تلاش کنیم پیام خالص امام حسین(ع) را بدون توجه به جناح بندی های حزبی و سیاسی به جهانیان برسانیم.
این پژوهشگر مذهبی تاکید کرد: شیعیان وظیفه دارند با این راهبردهای دشمن مقابله کنند که مدافع حرم بودن در برابر تخریب، زائر حرم بودن در مقابل تهدید و روشنگری پیام حرم نیز مقابله با تحریف است و لذا در روایات تاکید شده که شیعیان حداقل سالی یک بار به زیارت سیدالشهدا(ع) بروند.

** کاروان رسانه ای اربعین تقویت شود
تویسرکانی در پاسخ به سوال خبرنگار ایرنا مبنی بر راه های گسترش فرهنگ پیاده روی اربعین و خنثی کردن توطئه های شبکه های خارجی که همواره این راهپیمایی را کوچک جلوه می دهند، خواستار راه اندازی یک کاروان رسانه ای به همت خبرنگاران و تصویربرداران ایرنا شد.
وی افزود: همانگونه که صدها خبرنگار و تصویربردار از سراسر جهان برای پوشش خبری مناسبت هایی همچون دهه فجر و 22 بهمن به ایران می آیند، خبرنگاران رسانه ها همچون ایرنا می توانند با تشکیل یک کاروان رسانه ای به پوشش خبری این رویداد بزرگ جهان اسلام بپیوندند.
مسئول نمایندگی ولی فقیه در بسیج با اشاره به حضور میلیون ها زائر از سراسر جهان در مراسم پیاده روی اربعین از نجف تا کربلا افزود: ایرنا می تواند پرچمدار این حرکت حسینی شود و برای سال های آینده برناهم ریزی کند تا بخشی از نخبگان یعنی خبرنگاران و تصویربرداران در مراسم پیاده روی اربعین تحولی خبری ایجاد کنند.
فرمانده قرارگاه فرهنگی راهیان نور همچنین گفت: همه ساله برخی از افراد خارجی برای حضور در کاروان های راهیان نور دعوت می شوند و ضمن بازدید با مناطق جنگی با فرهنگ دفاع مقدس آشنا می شوند و مراسم راهپیمایی اربعین یک فرصتی است تا صحنه های عرفانی و زیبای زائران حسینی را به تصویر کشید.
تویسرکانی حضور خبرنگاران و عکاسان را در صحنه های پیاده روی اربعین و تهیه گزارش از این رویداد بزرگ جهانی را مقابله با غرض ورزی رسانه های خارجی در پوشش اخبار این مراسم ارزیابی کرد که باعث روشنگری در جهان خواهد شد.
وی از ساخت فیلم های سینمایی و مستند با موضوع اتفاق هایی که در این مسیر می افتد و کسانی که متحول می شوند به عنوان راهکاری برای گسترش فرهنگ پیاده روی اربعین یاد کرد.
فرمانده قرارگاه فرهنگی راهیان نور افزود: برگزاری همایش های علمی و تاریخی برای اصحاب رسانه و بررسی نقاط ضعف و آسیب های این رویداد بزرگ فرهنگی و همچنین قراردادن موضوع پیاده روی اربعین برای پایان نامه های دانشگاهی و پژوهش های جدید از دیگر راه های گسترش این فرهنگ است.

** اربعین میقات معنوی فرهنگ عاشورا است
کارشناس ارشد تاریخ و تمدن اسلامی و مسوول فرهنگ و هنر در ستاد احیا امر به معروف و نهی از منکر نیز در این میزگرد گفت: اربعین میقات معنوی فرهنگ عاشورا است، نقطه بازگشت پیام ازخون به جامعه است. پیام آوران شهادت در چنین ایامی از شهادت، از سفر خود برگشتند سفرایی از مدینه و شام به این سرزمین یعنی کربلا رسیدند نخستین زائرین مزار امام حسین(ع) و نقطه آغاز پیام رسانی عاشورای جهانی که حرکتی بی نظیر در طول تاریخ است.
وی ادامه داد: اینکه دامنه این حادثه بزرگ، جهانی شده نباید تعجب کنیم بلکه باید خودمان را آماده کنیم این فرهنگ را به سمع و نظر جهانیان برسانیم و اگر حضرت زینب آن زمان این وظیفه را داشته امروز مسئولیت ما با این فضاهای مجازی و گسترده شدن آن با وظیفه سنگین تری بر عهده داریم.
هدایتی با اشاره به پیاده روی اربعین گفت: در منابع تاریخ ذکر شده که نحوه زیارت جابر و عطیه علاوه بر اینکه پیاده بودند با پای برهنه بود که نقطه عطفی در راهپیمایی است که خیلی از شیعیان نیز پای پیاده و برهنه می آیند و این «سعی» است برای رسیدن به «صفا» که میعاد گاه عشق و ایمان است.

** عشق، ایمان و ارادات مردم را در این مسیر قرار می دهد
وی بیان داشت: این پیاده روی عظیم به دلیل انبوه جمعیت همایش بی سابقه ای است که علاوه بر اینکه عشق است، جنبه های درونی عشق به امام حسین (ع) نیز در دل این پیاده روی می توان دید.
هدایتی افزود: علاوه بر تبلور داخلی، تبلور بیرونی دارد بین شیعه های چند کشور اسلامی موضوع از جنبه دینی خارج و به فرا دینی و سیاسی وارد شده است.
وی گفت: نکته مهم این است که هنوز عراق با مسایل امنیتی درگیر است ولی باز مردم با این وجود و حداقل امکانات با عشق و ارادت و ایمان به امام حسین (ع) در این مسیر گام بر می دارند.
وی خاطر نشان کرد: با توجه به آمار جهانی در دسترس، حدود 33 درصد از کل جمعیت جهان مسیحی، 38 درصد بودایی، 22درصد مسلمان هستند و یک درصد یهودی و 3 تا 6 درصد بت پرست از مجموعه آمارهای مربوط به بحث اعتقادی مردم، فقط 2 درصد کل جمعیت جهان شیعه است که همین 2 درصد امروز نماد بزرگی است که در راهپیمایی اربعین تمام توجه جهانیان را معطوف خود ساخته ه این کیفیت و اعتقاد از حمایت های ملکوتی برخوردار است.
وی افزود: اعتبار خاندان وحی با ملکوت است ماورای آنچه در ظاهر است دست یاری الهی در پشت آن است.
هدایتی گفت: تا قبل از انقلاب امروز بخشی از استعدادهای جهان در راستای اهداف استعماری مصرف می شود و مذهب علیه مذهب به کار گرفته شده و نقطه اوج بعد از انقلاب اسلامی است تمام توجه به ایران و عراق و شیعه است این همه تلاش برای ایران و اسلام هراسی ایجاد کردند امروز تلفیقی از فرهنگ ایرانی با فرهنگ اسلامی است .
وی با اشاره به نقاط آسیب پذیر گفت: یکی از نقاط آسیب پذیر این است که غربی ها در بین جوانان پیش می آورند به عنوان مثال شخصیت کوروش را در ایام محرم بزرگ کرده اند و حرکت ملی گرایانه به جایی ختم می شود و اینها را رشد می دهند.
هدایتی ادامه داد: اندیشمندان به عنوان روشنفکران دینی امروز، بازنگری دینی دارند به طوری که می گویند قرآن تجربه شخصی پیامبر است در یک زمان خاص این آسیب ها بخش فرهنگ و فرهنگ سازی ما را تهدید می کند.
وی گفت: رسانه های بیگانه حرکت های افراطی شیعه را به قدری بزرگ نشان می دهند مثل قمه زنی که باعث می شود که کشورهای دیگر نگاه دیگری به ایران و شیعه داشته باشند.

** راهپیمایان اربعین باید به بصیرت خود بیافزایند
کارشناس ارشد تاریخ و تمدن اسلامی افزود: زمینه ظهور حضرت مهدی(عج) زمانی فراهم می شود که بشریت به نقطه ای از بلوغ فکری برسد که بازگشت به فطرت خود کند و اسیر ظاهر دنیوی نشود اینها در پاکی و فطرت و الگو های برجسته بشریت راه نجاتی است. فلسفه جهانی حضرت مهدی (عج) این است که زمینه های عقلانی و پاکی و فطری بشری پاک باشد دل ها آسمانی شود و این پیام را بگیرند .
وی ادامه داد: باید آسیب ها را بشناسیم و کسانی که در راهپیمایی هستند باید به بصیرت و عقلانیت بیافزایند و بگوییم عشق دارید، اما عقلانیت را تبیین کنیم و پیامی داشته باشیم تا فرهنگ سازی کنیم.
هدایتی با بیان اینکه در جامعه هنوز دیدگاه های افراطی وجود دارد گفت: هنوز در جامعه ما ابهامات و دیدگاه های افراطی در مورد امام حسین(ع) وجود دارد و می گویند حرکت امام حسن(ع) صلح جویانه بوده ولی امام حسین(ع) حرکت جهاد بوده است.
وی ادامه داد: قیام امام حسین (ع) را باید از هر دو جنبه امر به معروف و نهی از منکر دید. برخی فقط بعد نهی از منکر امام حسین(ع) را نشان می دهند باید بر همان میزان که نهی از منکر را نشان می دهند امر به معروف که بر همان میزان پایه و محکم است را نشان داد.
فراهنگ ** 1003 ** 9338 ** خبرنگاران: محمدرضا جعفرملک، صدیقه بهارلو ** انتشار دهنده: امید غیاثوند

اطلاعات تکميلي

خواندن 600 دفعه

نظر دادن

از پر شدن تمامی موارد الزامی ستاره‌دار (*) اطمینان حاصل کنید. کد HTML مجاز نیست.

آخرین اخبار

اخبار انتشارات دیجیتال

پربازدیدترین اخبار