سه شنبه, 25 آبان 1395 ساعت 20:08

دفتر پانزدهمین جشنواره ی «کتاب و رسانه» بسته شد

این مورد را ارزیابی کنید
(0 رای‌ها)
پانزدهمین جشنواره ی «کتاب و رسانه» بعدازظهر امروز (25 آبان 95) در پژوهشگاه هنر و معماری با تقدیر از برگزیدگان به کار خود پایان داد.
به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، این برنامه با حضور سید عباس صالحی (معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی)، حجت الاسلام سید محمود دعایی مدیرمسوول روزنامه اطلاعات، سید فرید قاسمی روزنامه نگار و پژوهشگر مطبوعات، محمود صلاحی (رئیس سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران) و شماری از دوستداران فرهنگ برگزار شد.

** رشد 187 درصدی فرستادن اثر به جشنواره
در بخشی از برنامه ، مجری ، بیانیه ی هیئت داوران پانزدهمین دوره ی جشنواره ی «کتاب و رسانه»، متشکل از سید فرید قاسمی، علی اکبر قاضی زاده، حسن نمکدوست و علیرضا کتابدار، را برای حاضران خواند.
در بخشی از این بیانیه آمده بود: « تعداد آثار داوری شده در این جشنواره در مجموع 238 اثر بوده که حکایت از رشد بیش از 187 درصدی نسبت به جشنواره ی قبلی دارد. این آثار در بخش نوشتاری شامل 16 خبر، 62 گفت و گو، 29 گزارش و 49 مقاله و انواع آن است. همچنین 4 گفت و گو، 30 گزارش (15 اثر تلویزیونی و 15 اثر رادیویی) و 48 برنامه ی ترکیبی (10 برنامه ی تلویزیونی و 38 برنامه ی رادیویی) در بخش شنیداری – دیداری این جشنواره ی شرکت کرده اند».


** به همه نوع کتابی نیاز داریم جز کتاب های نااهل
حجت الاسلام محمدرضا زائری از آفت انحصارطلبی در عرصه ی تبلیغ کتاب سخن گفت.
وی با اشاره به اینکه نباید در عرصه ی خبر و تبلیغِ کتاب انحصارطلبی وجود داشته باشد، گفت: جریان مکتب اهل بیت (علیهم السلام) نیز همواره بر آن بوده که با انحصارطلبی مقابله کند.ً اگر اسلام و تشیع را نیز کنار بگذاریم و یک انسان را تصور کنیم که همه ی عزیزانش را در میدان نبرد جلو چشمش بکشند و سرها را بر نیزه زنند و کودکان و زنان خاندانش را اسیر کنند، چنین انسانی باید به چیزی جز انتقام نیاندیشد. اما امام سجاد (ع) در صحیفه ی سجادیه مظهر مهربانی و بخشش است.
وی ادامه داد:‌ بر اساس آموزه های مکتب اهل بیت همه ی مردم به هم نیاز دارند؛ نویسنده ها به هم نیاز دارند، ناشرها به هم نیاز دارند ؛ زیرا ما انسان ها در کنار هم و با همراهی همدیگر است که می توانیم کامل شویم.
حجت الاسلام زائری کلام خود را این طور پی گرفت: از این رو امام سجاد (ع) به جای آنکه بگوید خدایا مرا محتاج مردم مکن، می گوید خدایا مرا محتاج نااهلان مکن. بازار کتاب ما نیز به همه نوع کتاب نیاز دارد، به جز کتاب های نااهل؛ کتاب هایی که در همه ی دنیا آن ها را به چشم شر و مخرب می نگرند.
وی اضافه کرد:: آرزوی من در جایگاه یک شهروند و علاقه مند به کتاب، این است که همچنان که در حوزه ی تولید و فروش کتاب اتفاق های بهتری در کشور دارد می افتد، در زمینه ی رسانه های کتاب نیز نحوه ی پوشش خبری از انحصارگرایی درآید. امیدوارم رسانه های کتاب واقعیت های وضعیت نشر را که با همه ی مشکل ها و کاستی هایش، مورد قبول است، به همین شکل منعکس کنند.

** رسانه نگاران ما باید اثرگذار باشند، نه اثرپذیر / از کتاب آفرینی تا کتاب بافی
در ادامه ی این برنامه، نماهنگی به یاد روزنامه نگار تازه درگذشته، محمدرضا رستمی، پخش شد و سید فرید قاسمی، استاد پژوهشگر در عرصه ی تاریخ رسانه، ضمن گرامی داشت یاد زنده یاد رستمی، اشاره کرد که چون یونس شکرخواه به سبب مشغله نتوانسته به این آیین برسد، به جای او پشت تریبون ایستاده است.
این پژوهشگر تاریخ رسانه، سخن خود را با این پرسش آغاز کرد: آیا خبر کتاب حیطه ی برابری و عرصه ی مساوات است؟ در پاسخ باید بگوییم، خیر؛ بلکه خبر کتاب، عرصه ی عدالت است. امروز به چهار طریق کتاب پدید می آید: نخست، «کتاب آفرینی» است و انواع دیگر عبارت است از «کتاب سازی»، «کتاب بافی» و «کتاب ربایی».
وی ادامه داد: کتاب آفرینی همان است که از آن تعبیر به عرق ریزان روح می کنیم. کتاب سازی را هم با یک نگاه می توان فهیمد و تشخیص داد، اما کتاب بافی را باید دقت کرد، چراکه ممکن است ظاهری خوب داشته باشد، اما باطن خوبی نداشته باشد. در این نوع، گیومه را در صفحه ی 20 باز می کنند و در صفحه ی 180 می بندند و در پایان نیز به منابع مورد استفاده ی کتاب اصلی ارجاع می دهند!
وی افزود: کتاب ربایی هم که انواع گوناگون دارد و در همه ی آن ها به هرترتیب حقوق پدیدآورندگان رعایت نمی شود.
قاسمی گفت: بنابراین، اگر ما بخواهیم درباره ی این چهار گونه، به یک نوع عمل کنیم، عدالت نداشته ایم؛ زیرا اگر بخواهیم کتاب ها را به طور مساوی تبلیغ کنیم، جفا به کتاب های خوب کرده ایم.
وی گفت: گام نخست رونامه نگاری، خواندن است و قدم بعدی اش، نوشتن؛ و روزنامه نگار کتاب باید بیش تر در این جهت گام بردارد و در کنار سرعت، دقت را هم همراه داشته باشد.
این استاد عرصه ی رسانه ادامه داد: فرض را بر این نگذاریم که همه دروغ می گویند و همه بی اخلاق هستند؛ این طور نیست، زیرا هنوز هم آدم های شریف و بااخلاق وجود دارند. البته باید در نظر داشت که حتی نباید به محض دیدن یک سند، به راحتی بدان استناد کرد؛ زیرا باید اول اصالت آن سند مشخص شود و علم سند پژوهی هم برای همین پدید آمده است.
قاسمی گفت: رسانه نگاران ما باید اثرگذار باشند، نه اثرپذیر. من رسانه های نو را به دو دسته ی رسانه نگار و رسانه آویز تقسیم می کنم؛ و متأسفانه امروز رسانه آویزان دارند بر رسانه نگاران اثر می گذارند. بنابراین، از همه ی همکاران زحمت کش خود در رسانه ها خواهش می کنم از رسانه آویزان تأثیرپذیری نداشته باشند و همه چیز را از فیلتر عقل عبور دهند.

** نقل خوانی مرشد؛ سخن موجز معاون وزیر؛ و تقدیرها
در بخش دیگری از این برنامه با حضور حجج اسلام دعایی و زائری و نیز مجید غلامی جلیسه و علی پور، از همسر زنده یاد محمدرضا رستمی، نویسنده و فعال رسانه یی تقدیر شد.
سپس مجری پیش از اهدای جوایز اعلام کرد که از برگزیدگان با اهدای لوح تقدیر و تندیس جشنواره و دو قطعه بلیت رفت و برگشت به مشهد مقدس، قدر دانی خواهد شد.
پس از تقدیر از بخش نخست برگزیدگان، مرشد ابوالفضل ورمرزیار برای نقل خوانی به روی صحنه آمد و بخش هایی از مقتل موجود در «حمله ی حیدریِ» راجی کرمانی و «اخبارنامه» را در وصف روز عاشورا به زیبایی برای حاضران اجرا کرد.
به دنبال نقل خوانی اثرگذار مرشد ورمرزیار، سید عباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی پشت تریبون ایستاد و گفت: من پیش از این بارها با اهالی کتاب صحبت کرده ام و بعد از این باز سخن خواهم گفت؛ بنابراین، بیش از این وقت حاضران را نمی گیرم.
پس از سخن بسیار موجز صالحی، از گروه دوم برگزیدگان نیز با حضور سید فرید قاسمی، سید عباس صالحی، محمود صلاحی، و فرزاد (مدیر روابط عمومی شرکت قطارهای مسافربری که بلیت سفر به مشهد برگزیدگان را تقبل کرده بود) تقدیر شد.
فراهنگ**3067**1823 خبرنگار: امیرحسین دولتشاهی* انتشار دهنده: طاهره نبی اللهی

اطلاعات تکميلي

خواندن 1091 دفعه

نظر دادن

از پر شدن تمامی موارد الزامی ستاره‌دار (*) اطمینان حاصل کنید. کد HTML مجاز نیست.

آخرین اخبار

اخبار انتشارات دیجیتال

پربازدیدترین اخبار