سه شنبه, 25 آبان 1395 ساعت 10:04

استمرار آلودگی هوا و ضرورت اتخاذ راهکارهای موثر در مدیریت و کنترل آن

این مورد را ارزیابی کنید
(0 رای‌ها)
«آلودگی هوا و نگرانی برای گروه های حساس جامعه»؛ «ترویج فرهنگ کتاب خوانی» و «نزاع و مشکلات خانوادگی و راهکارهای آموزشی برای آن» از جمله مهمترین موضوع های اجتماعی و فرهنگی است که برخی روزنامه های سه شنبه 25 آبان 1395 به آنها پرداخته اند.
فضای مطبوعاتی امروز در عرصه اجتماعی و فرهنگی به موضوع هایی چون آلودگی هوا پرداخت و این مساله را از زاویه های مختلف بررسی کرد. کتابخوانی مقوله دیگری که روزنامه ها آن را بازتاب دادند و مشکلات خانوادگی از دیگر مطالب مهم روزنامه ها به شمار می رود.

گروه اطلاع رسانی دفتر پژوهش و بررسی های خبری ایرنا؛ موضوع های یادشده را که انعکاس قابل توجهی در روزنامه های صبح سه شنبه داشت؛ با هدف آگاهی بخشی و اطلاع رسانی بررسی کرده است.

** آلودگی هوا و بیماری های قلبی و تنفسی
آلودگی هوا مشکلی زیست محیطی است که زمینه ساز مشکلات فراوانی برای شهروندان از جمله انواع بیماری های قلبی و تنفسی می شود، مسوولان همواره برای برطرف ساختن این امر سیاست های مختلفی را از جمله نوسازی ناوگان عمومی به مرحله اجرا درآورده اند، روزنامه های امروز با توجه به اهمیت این موضوع در گزارش هایی آلودگی هوا را از زوایای مختلف بررسی کرده اند.

روزنامه «جام جم» عنوان «نسخه‌های تکراری برای آلودگی مزمن» را منعکس کرد و نوشت: تداوم آلودگی هوا در کلانشهرها شهروندان را نسبت به تلاش مسئولان دلسرد کرده است و به نظر می رسد مسئولان همچنان نسخه‌هایی تکراری برای این آلودگی مزمن دارند.

در ادامه این گزارش آمده است: آسمان کلانشهرها تیره است و مدارس تعطیل می‌شوند و گروه‌های حساس به توصیه کارشناسان در خانه‌هایشان حبس می‌شوند. هوای آلوده به شایعات نیز دامن زده تا آنجا که معاون نظارت و پایش محیط زیست استان تهران تاکید کرده شاخص آلودگی تهران درحد «هشدار شیمیایی» نیست.

روزنامه «ایران» عنوان «تعطیلی مدارس مشروط به گزارش هواشناسی است» را برجسته کرد و نوشت: بیشتر از یک هفته است که هوای تهران آلوده یا ناسالم است. 24 آبان (روز دوشنبه) هم به‌عنوان ناسالم‌ترین روز پایتخت نشینان در 8 ماه گذشته به ثبت رسید. شاخص کیفیت هوای تهران در این روز روی عدد 156 ایستاد و کمیته اضطرار آلودگی هوا مدارس ابتدایی تهران را برای دیروز و امروز تعطیل اعلام کرد.

در ادامه این گزارش آمده است: اگرچه تهرانی‌ها بیش از 7 روز است هوای آلوده تنفس می‌کنند و روز یکشنبه هم هوای تهران ناسالم بود با این حال مسئولان در جلسه کمیته اضطرار آلودگی هوا و وزارت بهداشت به‌عنوان عضو اصلی این کمیته و متولی سلامت مردم به این نتیجه نرسیدند تا مدارس را در روزهای شنبه و یکشنبه تعطیل کنند.

روزنامه «آرمان» در یادداشتی، عنوان «تهران شهر در بسته شود» را منتشر کرد و نوشت: آلودگی هوا تغییر در ویژگی‌های طبیعی جو بر اثر مواد شیمیایی، غبار یا عامل‌های زیست‌شناختی است. جو یا اتمسفر سامانه گازیِ طبیعیِ پویا و پیچیده‌ای‌ است که زندگی در سیاره زمین به آن وابسته‌ است. تحلیل ‌رفتن لایه ازنِ استراتوسفر به دلیل آلودگی هوا، دیرزمانی‌ است که خطری برای تندرستی مردمان و نیز زیست‌ بوم‌های زمین شناخته می‌شود.

در ادامه این یادداشت می خوانیم: آلودگی هوا در قالب طبیعی و مصنوعی بروز می‌کند. آلودگی‌های مصنوعی عمدتا ناشی از فعالیت وسایل نقلیه و کارخانه‌هاست. آلودگی هوای طبیعی هم در فصل سرما در قالب وارونگی دما بروز می‌کند. در کشور ما هر ساله با بروز این پدیده مسوولان به یاد وضعیت بحرانی هوای پایتخت و دیگر کلانشهرهای می‌افتند، اما این نگرانی‌ها چندان دوامی نداشته و به فراموشی سپرده می‌شود.

این روزنامه همچنین در گزارشی با انتشار عنوان «پرسه در هوای مرگ آور»، نوشت: دست به دست هم دادن برای رسیدن به یک موقعیت بحرانی سوژه جالبی برای داستان‌نویسان و فیلم‌سازانی است که علاقه‌مند به تصویر کردن حماقت‌های انسانی هستند؛ حماقت‌هایی که سرانجام به نابودی انسان‌ها می‌انجامد.

در ادامه این گزارش می خوانیم: شاید در نگاه اول همدستی برای نابودی فانتزی و نمادین به نظر برسد، اما واقعیت این است که نه تنها در سطح خرد که در سطح کلان نیز شاهد اقدامات مخربی هستیم که مبتنی بر آنها منافع کوتاه مدت فدای منافع بلند مدت می‌شود.

آلودگی هوا سالانه ۳۰ میلیارد دلار خرج روی دست ما می‌گذارد. این معضل به مرگ حداقل پنج هزار ایرانی در سال منجر می‌شود و بر افزایش بیماری‌ها، مرده زایی، سقط جنین و... تاثیرات غیر قابل انکاری می‌گذارد. با تمام این تفاسیر همچنان تعداد قابل توجهی از شهر‌های ایران جزو شهر‌های آلاینده جهان هستند.

روزنامه «اعتماد» در گزارشی با عنوان «ساکنان تهران« شُش» دارند»، نوشت: هوای تهران، ‌به علت پایداری و وارونگی، ‌همچنان در شرایط ناسالم برای همه گروه‌هاست.

در ادامه این گزارش آمده است: در میان باید و نبایدهایی که در روزهای آلوده می‌شنویم، ‌از ضرورت استفاده نکردن از خودروهای تک‌سرنشین تا معاینه فنی آنها و استفاده از حمل‌و‌نقل عمومی، ‌فتوایی از رهبر معظم انقلاب درباره حرام بودن عمل کسی که باعث آلودگی هوا شده است، ‌منتشر شده است.
‌در این فتوا درباره استفاده از خودروی شخصی آمده است: اگر کسی سبب افزایش آلودگی هوا شود و تنفس این هوا برای مردم به‌ویژه افرادی که دچار بیماری‌های قلبی و تنفسی هستند ضرر قابل توجه داشته باشد و ضرر معتنابه به مردم برساند، کار حرام مرتکب شده است.

روزنامه «شرق» در مطلبی با عنوان «خیمه سنگین آلودگی روی تهران»، نوشت: دیو آلودگی ششمین روز پیاپی‌اش را هم در تهران پشت‌سر گذاشت و همچنان خیمه سنگینش را روی سر این شهر حفظ کرده است.

در ادامه این مطلب آمده است: پایتخت دو روز گذشته را با شاخص کیفیت هوای ١٥٤ و ١٥٦ با هوایی ناسالم برای همه افراد گذراند و پیش‌بینی می‌شود این وضعیت برای امروز سه‌شنبه و فردا چهارشنبه نیز ادامه داشته باشد.

روزنامه «فرهیختگان» در یادداشتی با عنوان «بلندمرتبه‌سازی تاثیری در بروز آلودگی هوای تهران ندارد»، نوشت: عوامل متعددی در بروز پدیده آلودگی هوا موثر هستند؛ اما مساله مهم اندازه و میزان آن است و اینکه سهم هر کدام از این عوامل در بروز این پدیده چقدر است.

در ادامه این یادداشت آمده است: از این رو بیان اینکه بلند‌مرتبه‌سازی و گسترش ساخت‌وساز در مناطق غربی تهران باعث پدیدار شدن آلودگی هوا می‌شود مساله درستی نیست و هیچ پایه و استدلال منطقی‌ای ندارد.
نه‌تنها در تهران؛ بلکه در بسیاری از شهرهای دنیا مانند نیویورک، لندن، توکیو و شهرهای بزرگ دنیا برج‌سازی و بلند مرتبه‌سازی انجام می‌شود. پس باید بگوییم همه آنها با معضل آلودگی هوا روبه‌رو هستند؟ خیر. هیچ کدام از این شهرهایی که به آن اشاره شد، با آلودگی هوا درگیر نیستند.


** ترویج فرهنگ کتاب خوانی
روز کتاب و کتابخوانی بهانه ای برای یادآوری اهمیت کتاب و ترغیب مردم به کتابخوانی است، اکنون دیگر تمام مردم بر اهمیت کتاب و کتابخوانی واقفند و تردیدی دراین نکته ندارند که بدون کتابخوانی، جامعه راه توسعه فرهنگی را نخواهد پیمود. روزنامه های امروز به مناسبت هفته کتاب و کتاب خوانی در گزارش ها و یادداشت هایی به این مساله پرداختند.

روزنامه «ابتکار» به مناسبت هفته کتاب و کتاب‌خوانی در گفت وگویی با امیرحسین صدیق مجری برنامه «کتاب‌ باز» با عنوان «مسوولان لطفا رسیدگی کنند...»، نوشت: من فکر می‌کنم در بخش نظارت بر ممیزی کتاب باید کمی ساده‌تر برخورد شود و دوستان کمی کمک کنند. این‌که مردم به سمت کتاب‌ خواندن بیایند احتیاج به کمک دولتی هم دارد.

در ادامه این گفت و گو آمده است: چون رقبای کتاب تلویزیون، رادیو و رسانه های اجتماعی و اینترنت هستند. این رقبا آنقدر پرهیاهو و پر زرق و برق و رنگی هستندکه جایی برای کتاب باقی نمی‌ماند.
وقتی یک مقوله فرهنگی مثل کتاب آنقدر بی‌دفاع است و هیچ وسیله‌ای برای تبلیغ خودش ندارد، باید کمی حمایت شود. به بعضی از مردم ،آنهایی که می‌گویند کتاب چه فایده‌ای دارد؟ پول کجاست؟ نان کجاست، هم می‌گویم اگر مردم ما مردم کتابخوانی بشوند خیلی از مشکلات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی ما هم ساده‌تر حل می‌شوند.

روزنامه «رسالت» در مطلبی با عنوان «کتابخانه‌ها باید اجتماعی شوند» به نقل از سیدرضا صالحی‌امیری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، نوشت: کتابخانه‌ها باید اجتماعی شوند.

در ادامه این مطلب به نقل وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی آمده است: من امروز به‌عنوان یک کتابدار در جمع شما حاضر شده‌ام تا از نزدیک افتخار حضور چندساله خودم را در این جامعه بزرگ اعلام کنم و بزرگترین افتخار خودم را کتابداری می‌دانم. ما اگرچه در نگاه جامعه دیده نمی‌شویم اما در درون خود یک رضایت قلبی داریم که کتاب همیشه مرجع ماست و ما مرجع ارتباط مردم با منابع دینی، علمی و اخلاقی هستیم.

روزنامه «اعتماد» در یادداشتی با عنوان «ترویج‌ کتابخوانی باید مستمر باشد»، نوشت: در شرایطی که سرانه مطالعه کتاب در جامعه امروز کشورمان پایین است، اینکه تلاش‌هایی در زمینه ترویج خرید کتاب و کتاب‌خوانی صورت می‌گیرد و این تلاش‌ها در فضای مجازی است که نسل جوان بیشترین کاربران آن هستند، یک غنیمت است؛ غنیمتی که باید به‌شدت آن را تبلیغ کرد تا جامعه نسبت به چنین طرح‌هایی مانند روز و هفته کتاب‌خوانی آگاه شود.

در ادامه این یادداشت آمده است: اگرچه خیلی دشوار است که با یک هفته خرید کتاب و کتاب‌خوانی ترویج شود و بتوانیم کتاب‌خوانی را تبدیل به فرهنگ و نسل جدید را با کتاب آشتی کنیم، اما اینکه این اقدام مورد استقبال جامعه هنرمندان، روزنامه‌نگاران، دانشگاهیان و... قرار گرفته است، اقدامی مثبت و خوب است که باید آن را محترم شمرد.

این روزنامه همچنین در یادداشتی عنوان «روز کتاب و کتابخوانی فرصتی برای رونق اندیشه‌ها» را انتشار داد و نوشت: سال‌هاست که روزی با عنوان «‏روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار» ‏در تقویم‌ها به چشم می‌خورد، این سوال اساسی به ذهن می‌رسد که دلیل و مبنای این نامگذاری چیست؟ آیا جامعه ایران هنوز به اهمیت و جایگاه کتاب پی نبرده است که فعالیتی خاص و فشرده برای متوجه کردن آحاد جامعه به این مقوله لازم می‌آید؟

در ادامه این یادداشت آمده است: ‏حقیقت این است که امروزه برگزاری روز کتاب و کتابخوانی نه فقط برای یادآوری اهمیت کتاب و ترغیب مردم به کتابخوانی، بلکه برای فراهم آوردن زمینه‌های تولید و بهره‌گیری بیشتر و بهتر از این مقوله سرنوشت‌ساز فرهنگی است.
هم‌اکنون دیگر تمام آحاد جامعه ‏ایران بر اهمیت کتاب و کتابخوانی واقفند و تردیدی دراین نکته ندارند که بدون تعمیم کتابخوانی، جامعه ما راه توسعه فرهنگی را نخواهد پیمود.

** نزاع و مشکلات خانوادگی و راهکارهای آموزشی برای آن
طلاق و نزاع در خانواده، آثار سوء اجتماعی فراوانی دارد که بر تربیت فرزندان و استحکام جامعه تاثیر منفی می گذارد. موضوعی که سبب شد تا روزنامه های امروز در گزارش ها و یادداشت هایی به آن بپردازند.

روزنامه «آفرینش» در یادداشتی عنوان «طلاق توافقی؛ یک پایان یا یک آغاز» را بازتاب داد و نوشت: معنا و برداشت از ازدواج در سال های اخیر بسیار فرق کرده است، و نیز دریافت و انتظار افراد از ازدواج، بسیار متفاوت از نسل پیش است و همین تغییر و تحول در انتظار و برداشت از ازدواج و عدم آگاهی از مناسبت ها و کارکردهای ویژه ی آن است که نسل قبل و بعد را دچار مشکل، دوگانگی و گاه چندگانگی کرده است.

در ادامه این یادداشت آمده است: درست است که بر اساس قوانین جدید، در انجام طلاق توافقی، سهولت هایی ایجاد شده است تا زوجین درگیر پروسه طولانی جدایی و در نتیجه اضطراب ها و التهاب های آن نشوند، اما فکر و سبک سنگین کردن پیش از ازدواج، خیلی بهتر از رسیدن به مرحله جدایی با وجود فرزند یا تعلق عاطفی بیشتر است.
حتی اگر طلاق توافقی، جدایی را آسان کرده باشد، درد و رنج قطع ازدواج و مسایل عاطفی که برای هر دوطرف و فرزند یا فرزندان به وجود می آید، قابل انکار و گاه قابل ترمیم نیست.

روزنامه «اطلاعات» در گزارشی با عنوان «آتش بس به نزاع‌های خانوادگی با آموزش»، نوشت: صاحب نظران و متخصصان امور خانواده معتقدند که مفاهیم فرهنگی و حقوقی و مسوولیت‌های زن و مرد در خانواده و جامعه، نیازمند باز خوانی و اصلاح است و باید تعریفی درست و جامع و مورد توافق از خشونت‌های خانگی و مصادیق آن در زندگی امروز و روابط زوجین در خانواده‌ها ارائه شود و در این مورد به افراد، خانواده‌ها، تصمیم گیرندگان و سیاست گذاران، اطلاع رسانی صورت گیرد. ‏

در ادامه این گزارش می خوانیم: آموزش مسائل خانوادگی به همسران از اقدامات مهم پیشگیرانه است و مسائلی مانند راه‌های حل مسئله و شیوه‌های مذاکره، استفاده از روش‌های تفاهم‌آمیز، چگونگی برخورد با همسر، روش مناسب نقد با حفظ احترام متقابل و توجه به نیازهای همسر، می‌تواند از موضوعات مهم برای آموزش خانواده‌ها باشد.
در مجموع، اگر سطح فرهنگ زناشویی از آغاز یا اوایل ازدواج ارتقا داده شود، مشکلات بعدی کمتر خواهد بود.

روزنامه «ابتکار» در مطلبی با عنوان «راه‌اندازی سامانه ثبت درخواست مداخله در طلاق توافقی» به نقل از حبیب‌الله مسعودی‌فرید معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور، نوشت: با توجه به فعالیت‌های پیشگیرانه و مداخله‌گری سازمان در این حوزه، موضوع واگذاری مسئولیت طلاق در کشور به بهزیستی در شورای عالی انقلاب فرهنگی و شورای اجتماعی کشور در دست بررسی است.

در ادامه این مطلب می خوانیم: عوامل محیطی، ژنتیکی، اقتصادی و اجتماعی از جمله علل وقوع طلاق در کشور هستند. پس از جدایی والدین از یکدیگر نیز نیازمند ارائه آموزش‌های مهارت‌های زندگی به والدین هستیم؛ چراکه در دوران پس از طلاق، فرزندان با پدر و مادر خود در ارتباط هستند و باید مداخلات بهنگام آموزشی، مشاوره‌ای و مددکاری در این حوزه داشت.
*گروه اطلاع رسانی
خبرنگار: مهسا شریفی**انتشار دهنده: شهربانو جمعه
پژوهشم**2059**9131
*ایرنا مقاله کانالی برای انعکاس مقاله ها اندیشکده ها – پژوهشکده ها - دانشکده ها - مراکز تحقیقاتی و رسانه های ایران وجهان*
Irnaarticle@

اطلاعات تکميلي

خواندن 578 دفعه

نظر دادن

از پر شدن تمامی موارد الزامی ستاره‌دار (*) اطمینان حاصل کنید. کد HTML مجاز نیست.

آخرین اخبار

اخبار انتشارات دیجیتال

پربازدیدترین اخبار