چهارشنبه, 22 دی 1395 ساعت 11:04

نگاهی به کتاب‌های هاشمی رفسنجانی

این مورد را ارزیابی کنید
(0 رای‌ها)

مجموع یادداشت‌ها، همچنین اطلاعات و تحصیلات، مصاحبه‌ها و خطبه‌ها هاشمی رفسنجانی منجر به تدوین و تالیف چندین کتاب از جانب ایشان شده است.

اکبر هاشمی (مشهور به علی‌اکبر هاشمی رفسنجانی)، زاده سوم شهریور ۱۳۱۳ در رفسنجان کرمان است. وی در ابتدای دهه چهل شمسی برای ادامه تحصیل به حوزه علمیه قم رفت و با مبارزان ضد حکومت پهلوی همراه و در این راه چندین بار دستگیر و زندانی شد.

با پیروزی انقلاب اسلامی ایران آیت‌الله هاشمی رفسنجانی ابتدا سرپرست وزارت کشور و سپس برای چند دوره رییس مجلس شورای اسلامی شد. وی در دوران دفاع مقدس در دوره‌ای طولانی جانشینی فرماندهی کل قوا را به‌عهده داشت.

هاشمی رفسنجانی در سال ۱۳۶۸ با رأی مردم به عنوان چهارمین رئیس جمهوری ایران انتخاب شد؛ همچنین در سال ۱۳۷۲ نیز برای دور دوم انتخاب شد و تا سال ۱۳۷۶ رئیس قوه مجریه بود.

آیت‌الله هاشمی رفسنجانی در سال  ۱۳۷۶ رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام شد که این مسئولیت را تا پایان عمر به‌عهده داشت. وی همچنین در تمام ادوار مجلس خبرگان رهبری، نماینده بود.

هاشمی رفسنجانی به عنوان یکی از پرنفوذترین شخصیت‌های سیاسی جمهوری اسلامی، از اول فروردین سال ۶۰، هر روز در یک صفحه از سررسید همان سال یادداشت‌هایی درباره کارهای شخصی و حوادث مهم داخلی و خارجی نوشته است.

مجموع این یادداشت‌ها، همچنین اطلاعات و تحصیلات وی و مصاحبه‌ها و خطبه‌های او منجر به تدوین و تالیف چندین کتاب از جانب ایشان شده است.

در زیر برخی از آثار آیت‌الله علی‌اکبر هاشمی رفسنجانی معرفی می‌شود:

--آخرین میثاق هاشمی با مردم؛ هاشمی‌رفسنجانی، پیام‌رسان‏‫، ۱۳۸۴، ‏‫۵۶ ص.‏‫

  کتاب حاضر، شامل برنامه‌های اکبر هاشمی رفسنجانی، در نهمین دوره‌ ریاست جمهوری در ایران است که در چهارده سرفصل تنظیم شده است. ایشان، عمده‌ترین برنامه‌های خود را در دولت را، چنین مطرح می‌کند: توسعه‌ منابع انسانی، عدالت اجتماعی، امنیت ملی و فردی و اجتماعی، تداوم سازندگی کشور، کوچک کردن اندازه‌ دولت در عین افزایش کارآمدی آن و بالاخره جایگاه شایسته در جهان.

http://www.lisna.ir/images/sharifi/ashkhas/47.jpg" height="316" width="264">

 --آزاداندیشی اسلامی و روشنفکری دینی؛ به روایت هاشمی‌رفسنجانی؛ به اهتمام یاسر هاشمی، تهران: دفتر نشر معارف انقلاب‏‫، ۱۳۹۱.

http://www.lisna.ir/images/sharifi/ashkhas/2.jpg" height="400" width="276">

--در آینه (چهار گفت‌وگوی صریح و صمیمی با آیت‌الله هاشمی رفسنجانی)؛ تهران : هاشمی‌رفسنجانی، کویر‏‫، ۱۳۹۵، ۱۸۴ ص. کتابی است از اکبر هاشمی رفسنجانی  و غلامعلی رجایی (مصاحبه‌گر) به چاپ رسیده است. موضوع اصلی این کتاب سیاستمداران است. کتاب حاصل چهار گفت‌وگوی شفاهی غلامعلی رجایی، استاد دانشگاه در رشته تاریخ و مشاور آیت‌الله هاشمی رفسنجانی با وی است. پرسش‌های بی‌شمار و بسیار جزئی رجایی، کندوکاوی تازه در زندگی شخصی آیت‌الله هاشمی است. این سوال‌ها صریح و مبتنی بر زوایای ناگفته یا کمتر گفته‌شده از هشت دهه زندگی خصوصی و مسئولیت‌های اجتماعی هاشمی رفسنجانی است. از آیت‌الله هاشمی در این مصاحبه‌ها درباره موضوعات مختلفی اعم از تبار و خاندان، دوره نوجوانی، مهاجرت به قم، شرح یک روز کاری و یک روز تعطیل و برخی مطالب ویژه شخصی پرسیده شده است.

http://www.lisna.ir/images/sharifi/ashkhas/4.jpg" height="402" width="277">

--هاشمی بدون روتوش؛ تهران: هاشمی‌رفسنجانی، روزنه‏‫، ۱۳۹۳، ‏‫۳۱۵ ص. این کتاب از اکبر هاشمی (مصاحبه‌شونده)، صادق‌زیباکلام (مصاحبه‌گر) و فرشته السادات اتفاق‌فر (مصاحبه‌گر) است. در کتاب «هاشمی بدون روتوش» که مجموعه مصاحبه‌های دکتر زیباکلام و یکی از شاگردان اوست، سوال‌ها صریح و پاسخ‌ها به دور از کلی‌گویی است. پرسش‌هایی در خصوص گذشته هاشمی و خانواده‌اش، این‌که اساساً چه کسی بوده، شایعاتی که در خصوص ثروت و فعالیت‌های تجاری منسوبین او مطرح است، رابطه نزدیک و علاقه عجیب مرحوم امام خمینی (ره) به او، مبارزات او قبل از انقلاب، طرح مسئله ولایت فقیه پس از انقلاب، تداوم جنگ بعد از فتح خرمشهر، قتل‌های زنجیره‌ای، دوم خرداد و… مسائلی است که در این کتاب مطرح می‌شود.

http://www.lisna.ir/images/sharifi/ashkhas/5.jpg" height="402" width="304">

--ارتجاع چیست و مرتجع کیست؟؛ سخنرانی علی‌اکبر هاشمی رفسنجانی، [ بی جا]: حزب جمهوری اسلامی، ۱۳۵۹، ۲۴ص.

--اس‍رائ‍ی‍ل‌ و ف‍ل‍س‍طی‍ن‌؛ علیاک‍ب‍ر ه‍اش‍م‍ی‌، ت‍ه‍ران‌ : جهان آرا‏‫، ۱۳۳۵، ‏‫ ۱۱۱ص.

این کتاب مشتمل بر مباحث زیر است: 
اسلام در فلسطین - مسیحیان و فلسطین - جنگهای صلیبی - ریشه تمدن اروپا - بلای استعمار - انقلاب اعراب علیه دولت عثمانی اسلامی - قرار داد سایکس بیگو - وعده بالفور - عوامل تشکیل حکومت غاصب اسرائیل - حیله های استعمار - مهاجرت یهود به فلسطین - انتقال اراضی به یهود - امتیازات سیاسی و اقتصادی - شورش اعراب - تقسیم هدف نهایی استعمارگران - همه اعراب در صف ضد تقسیم - باز هم مکر و حیله - امریکا و دخالت بیجا - سازمان ملل متحد یا شریک جرم - مدعیان عدالت و ظلم فاحش - انگلستان فلسطین را تخلیه می کند - اسرائیل اعلان استقلال می کند - کمکهای استعمارگران به اسرائیل - مسلمانان آواره - معمای آواره گان یا روزنه امید - خطر یهود - مبارزه با اسرائیل

http://www.lisna.ir/images/sharifi/ashkhas/46.jpg" height="423" width="300">

--اس‍رائ‍ی‍ل‌ و ق‍دس‌ ع‍زی‍ز؛ علی‌اکبر ه‍اش‍م‍ی‌ رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌، ق‍م‌: انتشارات آزادی‏‫، ۱۳، ۴۶ ص.
http://www.lisna.ir/images/sharifi/ashkhas/8.jpg" height="425" width="298">

--ال‍س‍ی‍اس‍ه‌ الاق‍ت‍ص‍ادی‍ه‌ ف‍ی‌ ال‍ح‍ک‍وم‍ه‌ الاس‍لام‍ی‍ه‌؛ ت‍ال‍ی‍ف‌ ه‍اش‍م‍ی‌ رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌؛ م‍ت‍رج‍م‌ ب‍اس‍م‌ م‍ح‍م‍دی‌، ت‍ه‍ران‌: ت‍ا ۱۴‏‫، ۱۳۸۲، ۲۱۸ص.

--ام‍ام‌ خ‍م‍ی‍ن‍ی‌ (س‌) ب‍ه‌ روای‍ت‌ آی‍ت‌ال‍ل‍ه‌ ه‍اش‍م‍ی‌‌رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌؛ ت‍دوی‍ن‌ ع‍ب‍دال‍رزاق‌ اه‍وازی‌ ؛ [ ن‍ظارت‌ ] م‍وس‍س‍ه‌ ت‍ن‍ظی‍م‌ و ن‍ش‍ر آث‍ار ام‍ام‌ خ‍م‍ی‍ن‍ی‌ (س‌)، م‍ع‍اون‍ت‌ پ‍ژوه‍ش‍ی‌ - گ‍روه‌ ت‍اری‍خ‌، ت‍ه‍ران‌: م‍وس‍س‍ه‌ ت‍ن‍ظی‍م‌ و ن‍ش‍ر آث‍ار ام‍ام‌ خ‍م‍ی‍ن‍ی‌ (س‌)، م‍وس‍س‍ه‌ چ‍اپ‌ و ن‍ش‍ر ع‍روج‌ ‏‫‏‏‏، ۱۳۸۵.‏

http://www.lisna.ir/images/sharifi/ashkhas/45.jpg" height="335" width="243">

--ام‍ی‍رک‍ب‍ی‍ر، ی‍ا م‍ی‍رزا ت‍ق‍ی‌خ‍ان‌ ف‍راه‍ان‍ی‌ ق‍ه‍رم‍ان‌ م‍ب‍ارزه‌ ب‍ا اس‍ت‍ع‍م‍ار؛ علیاک‍ب‍ر ه‍اش‍م‍ی‌‌رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌، ت‍ه‍ران‌: فراهانی‏‫‏‏،۱۳۴۶،‏‫‏‏‌ ۵۸۱ص.

خود او در این زمینه گفته است: «پس از خواندن کتاب «میراث‌خوار استعمار» نوشته دکتر مهدی بهار مصمم شدم در زمینه زندگی امیرکبیر کاری انجام دهم. مطالعاتی کردم و یادداشت‌هایی برداشتم، اما قسمت عمده و اصلی کار را در همین فرصت انجام دادم. می‌خواستم مسئله مبارزه با استعمار را بنویسم. طرف ما آمریکا و انگلیس بودند. می‌خواستم نمونه خوبی از سابقه مبارزه با استعمار را آن هم بر محور شخصیتی که قبول داشتند معرفی کنم. در ایران به خاطر ضدیتی که رژیم پهلوی با قاجاریه داشت - چون قاجاریه امیرکبیر را کشته بود - امیرکبیر را خیلی بزرگ کرده بودند، یعنی همه امیرکبیر را به خوبی می‌شناختند. می‌خواستم بگویم خصیصه اصلی امیرکبیر که مبارزه با استعمار بوده با این وضع حکومت خاندان پهلوی ساگار نیست. در کتاب بر  بعد ضد استعماری امیرکبیر بیشتر تکیه کردم. تاریخ ایران را هم گفتم ولی هدف اصلی آن بوده است. هدف دوم من آن بود که آن موقع متجددها یعنی غرب‌زدگان بیشتر دنبال امیرکبیر رفته بودند. این‌هایی که می‌نوشتند نوعا حالت غرب‌زدگی داشتند و حالت اسلامی نداشتند. در تاریخ امیرکبیر را به‌عنوان یک متجدد مخالف دین یا بی‌تفاوت یا لائیک یا سکولار معرفی کرده بودند. می‌خواستم بگویم امیرکبیر با خصوصیت‌های مهم ملی و روحیه ضد استعماری که در همه زندگی او بود، مذهبی بود و لامذهب نبود. نمونه‌هایی از مذهبی‌ بودنش را گفتم به خاطر این‌که وقتی حوزه می‌خواست مبارزه را شروع کند طلبه‌ها تاریخ امیرکبیر و سابقه مبارزه با استعمار را بدانند و این شخصیت را از قشر مذهبی جامعه جدا ندانند. این دو هدف اصلی من بود.«

http://www.lisna.ir/images/sharifi/ashkhas/10.jpg" height="335" width="243">

--ان‍ق‍لاب‌ و دف‍اع‌ م‍ق‍دس‌؛ ع‍ل‍ی‌اک‍ب‍ر ه‍اش‍م‍ی‌ رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌، تهران: ب‍ن‍ی‍اد پ‍ان‍زده‌ خ‍رداد‏‫، ۱۳۶۷.

--ان‍ق‍لاب‌ ی‍ا ب‍ع‍ث‍ت‌ ج‍دی‍د؛ ع‍ل‍ی‌اک‍ب‍ر ه‍اش‍م‍ی‌رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌، ت‍ه‍ران‌: ی‍اس‍ر‏‫، [ ۱۳]، ‏‫۱۷۲ ص.

 یکی دیگر از کتاب‌های معروف آیت‌الله هاشمی رفسنجانی، کتاب «انقلاب یا بعثت جدید» است که در سال۶۱ منتشر شد. هاشمی در بخشی از این کتاب، تمامی اتفاقات از لحظه آشنایی و همکاری خود با سازمان مجاهدین خلق تا مقطع جدا شدن از آن‌ها را تشریح کرده است که با مرور آن می‌توان انحراف برخی روحانیون از شیوه صحیح مبارزه اسلامی را مشاهده کرد. او در بخشی از این کتاب آورده:‌ «ما در سال۴۹ با دوستان همفکرمان تصمیم گرفتیم که یک حزب مخفی اسلامی تاسیس کنیم. برای توسعه مقدمات کار را انجام دادیم و هسته مرکزی را درست کردیم، کار شعبه‌ها و تشکیلات فرعی را داشتیم آغاز می‌کردیم که مبارزه مسلحانه علیه رژیم محمدرضا پهلوی آغاز شد....»

http://www.lisna.ir/images/sharifi/ashkhas/11.jpg" height="380" width="300">

--ب‍ا ک‍اروان‌ ش‍ه‍ادت‌: تهران : علی‌اکبر هاشمی‌رفسنجانی،ت‍ه‍ی‍ه‌ و ت‍ن‍ظی‍م‌ اداره‌ ک‍ل‌ دف‍ت‍ر ری‍اس‍ت‌ و رواب‍ط ع‍م‍وم‍ی‌ ب‍ن‍ی‍اد ش‍ه‍ی‍د ان‍ق‍لاب‌ اس‍لام‍ی‌، ت‍ه‍ران‌: ب‍ن‍ی‍اد ش‍ه‍ی‍د ان‍ق‍لاب‌ اس‍لام‍ی‌، رواب‍ط ع‍م‍وم‍ی‌، ۱۳۷۶.

م‍ج‍م‍وع‍ه‌ای‌ از س‍خ‍ن‍ان‌ ح‍ج‍ت الاس‍لام‌ و ال‍م‍س‍ل‍م‍ی‍ن‌ ه‍اش‍م‍ی‌ رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌ طی‌ دو دوره‌ ری‍اس‍ت‌ ج‍م‍ه‍وری‌ اس‍لام‍ی‌ ای‍ران‌ پ‍ی‍رام‍ون‌ ش‍ه‍ادت‌، ش‍ه‍ی‍د، خ‍ان‍واده‌ه‍ای‌ ش‍ه‍دا، ب‍ن‍ی‍اد ش‍ه‍ی‍د

 --برگزیده فرهنگ قرآن؛ تهیه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، قم: ‏‫بوستان کتاب قم (انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم)، ‏‫۱۳۸۷-

از جمله آثاری که هاشمی رفسنجانی مبدع و پیشنهاد‌دهنده آن بوده، مجموعه آثار فرهنگ قرآن، به‌عنوان یک معجم معنایی معارف و مفاهیم قرآن کریم است. این معجم به‌صورت الفبایی -موضوعی شکل گرفته و هزاران موضوع قرآن را داخل خودش دارد. این مجموعه علاوه بر راهنمای موضوعی، یک نوع تفسیر موضوعی قرآن کریم هم محسوب می‌شود. این مجموعه به همت و قلم آیت‌الله هاشمی رفسنجانی و نیز کمک جمعی دیگر از پژوهشگران این حوزه، به رشته تحریر درآمده و در اختیار علاقمندان قرار گرفته است. این مجموعه آثار موضوعی قرآن کریم، تا جلد سی‌وسوم نیز توسعه پیدا کرده است.

http://www.lisna.ir/images/sharifi/ashkhas/12.jpg" height="384" width="269">

--ب‍ع‍ث‍ت‌: ارگ‍ان‌ م‍خ‍ف‍ی‌ دان‍ش‍ج‍وی‍ان‌ ح‍وزه‌ ع‍ل‍م‍ی‍ه‌ ق‍م‌ در س‍ال‍‌ه‍ای‌ ۱۳۴۴ ۱۳۴۲؛ ب‍ه‌ق‍ل‍م‌ و ه‍م‍ک‍اری‌ اک‍ب‍ر ه‍اش‍م‍ی‌ رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌... [و دی‍گ‍ران‌]؛ گ‍ردآوری‌ و م‍ق‍دم‍ه‌ از ع‍ل‍ی‌ ح‍ج‍ت‍ی‌ ک‍رم‍ان‍ی‌، ت‍ه‍ران‌: س‍روش‌ (ان‍ت‍ش‍ارات‌ ص‍دا و س‍ی‍م‍ا)، ۱۳۷۶

--به سوی سرنوشت: کارنامه و خاطرات سال ۱۳۶۳؛ هاشمی‌رفسنجانی؛ به اهتمام محسن هاشمی، تهران: دفتر نشر معارف انقلاب‏‫، ۱۳۸۵.

این کتاب چهارمین کتاب از مجموعه خاطرات هاشمی رفسنجانی است که به صورت روزنوشت تنظیم شده است و به دلیل آن‌که در زمان وقوع حوادث نگاشته شده است، ارزش تاریخی و اسنادی بسیاری دارد؛ به دلیل آن‌که هاشمی رفسنجانی در آن دوره نیز در سمت‌های حساسی چون ریاست مجلس شورای اسلامی، امامت موقت جمعه تهران و جانشینی فرمانده کل قوا بود و نیز در سری‌ترین نشست‌های نظام حضور داشت و از روند تصمیم‌گیری برخی از مهم‌ترین حوادث آن دوران اطلاعات داشت. در سال ۶۳ رخدادهای مهمی چون ادامه جنگ تحمیلی به وقوع پیوست و هاشمی در این خاطرات از برخی دیگر از رخدادها هم سخن به میان می‌آورد. در کتاب «به سوی سرنوشت» چند نامه تاریخی برای نخستین‌بار به چاپ رسیده است.

http://www.lisna.ir/images/sharifi/ashkhas/13.jpg" height="384" width="269">

--امید و دلواپسی (۱۳۶۴)؛تهران : علی‌اکبر هاشمی‌رفسنجانی ‏‫

 جلد چهارم از مجموعه‌ کارنامه و خاطرات آیت‌الله هاشمی رفسنجانی است که به یادداشت‌های روزانه‌ او در سال ۶۴ اختصاص دارد. در بخشی از مقدمه‌ کتاب آمده است: “مانند چند سال گذشته در سال ۱۳۶۴ نیز مسأله‌ اول کشورمان، دفاع مقدس بود و مسائل دیگر، حتی انتخابات ریاست‌جمهوری و تشکیل کابینه – که بسیار هم پرماجرا بود – تحت‌الشعاع جنگ قرار داشت.  در پایان این سال، با عبور نیروهای ما از اروند و تصرف شهر فاو و نزدیک ‌شدن به خاک کویت، شرایط کاملا جدید و حساسی در منطقه و جهان به وجود آمد؛ اما در طول سال، «امید» و «دلواپسی» بر کشور حاکم بود؛ امید به خاطر مطرح‌ بودن عملیات سرنوشت‌ساز و دلواپسی به خاطر مسلح و مجاز شدن عراق به امکانات انجام شرارت علیه مراکز غیرنظامی و کشتی‌های حمل ‌و نقل در خلیج‌ فارس که تقریبا در سراسر سال به طور متناوب ادامه داشت.«

http://www.lisna.ir/images/sharifi/ashkhas/14.jpg" height="210" width="269">

--بیانات حضرت آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی رئیس جمهوری اسلامی ایران در مراسم اختتامیه پنجمین دوره مجلس شورای اسلامی ۱۲ خرداد ۱۳۷۵، [تهران]: ریاست جمهوری، روابط عمومی، ‏‫‏‏۱۳۷۵.

 -- ب‍ی‌‌پ‍رده‌ ب‍ا ه‍اش‍م‍ی‌ رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌؛ گردآوری: ق‍درت‌ال‍ل‍ه‌ رح‍م‍ان‍ی‌، ت‍ه‍ران‌: ک‍ی‍ه‍ان‌، ۱۳۸۲.

کتاب «بی‌پرده با هاشمی رفسنجانی» حاصل ۱۶ساعت گفت‌وگو با هاشمی رفسنجانی در سال ۸۲ است که در ۱۴شماره از روزنامه کیهان به چاپ رسیده و در آخر به‌صورت کتاب چاپ شده است. قدرت‌الله رحمانی نویسنده این اثر بوده و حسین شریعتمداری، مدیر مسئول روزنامه کیهان در مقدمه این کتاب آورده است: «اعتراف مییکنیم هاشمی با روی گشاده و اعتمادبه‌نفس مثال‌زدنی از این چالش که به رودررویی شباهت بیشتری داشت و گاه به مجادله نزدیک بود، استقبال کرد و دربرابر پرسش‌های بعضا گزنده پرسشگران ما، خم به ابرو نیاورد و ابهام‌زدایی کرد. هرچند، پاسخ برخی پرسش‌ها هنوز ناتمام است و با هاشمی درباره آن‌ها به نقطه اتفاق نرسیدیم...» خود انتشارات روزنامه کیهان این کتاب را منتشر کرده است.

http://www.lisna.ir/images/sharifi/ashkhas/15.jpg" height="260" width="262">

--پ‍ی‍رام‍ون‌ ج‍ن‍گ‌ ت‍ح‍م‍ی‍ل‍ی‌: خ‍طب‍ه‌ دوم‌ ن‍م‍از ج‍م‍ع‍ه‌ دوم‌ م‍ه‍ر م‍اه‌ ۱۳۶۱‏؛ ع‍ل‍ی‌اک‍ب‍ر ه‍اش‍م‍ی‌‌رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌، ت‍ه‍ران‌: س‍ازم‍ان‌ ص‍ن‍ای‍ع‌ م‍ل‍ی‌ ای‍ران‌، رواب‍ط ع‍م‍وم‍ی‌ و ارش‍اد اس‍لام‍ی‌‏‫، ۱۳۶۱، ‏‫۱۶ص.

-- ت‍اری‍خ‌ (آش‍ن‍ای‍ی‌ ب‍ا ت‍م‍دن‌ و ف‍ره‍ن‍گ‌ اس‍لام‍ی‌) س‍ال‌ دوم‌ آم‍وزش‌ م‍ت‍وس‍طه‌ ع‍م‍وم‍ی‌ اق‍ت‍ص‍اد اج‍ت‍م‍اع‍ی‌؛ م‍ول‍ف‍ان‌ م‍ح‍م‍دج‍واد ب‍اه‍ن‍ر، اک‍ب‍ر ه‍اش‍م‍ی‌رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌، م‍ح‍م‍درض‍ا ح‍ک‍ی‍م‍ی‌، [ت‍ه‍ران‌]: وزارت‌ آم‍وزش‌ و پ‍رورش‌، ۱۳۶۱.

 --تحقیقی کوتاه پیرامون معجزه؛ هاشمی رفسنجانی، قم: قدس‏‫‏‏‏‏، [۱۳۶۰]، ‏‫‏‏۵۶ ص.

--ت‍ح‍ل‍ی‍ل‌ م‍س‍ائ‍ل‌ روز: خ‍طب‍ه‌ دوم‌ ن‍م‍از ج‍م‍ع‍ه‌ ۵/۹/۱۳۶۱؛ ع‍ل‍ی‌ اک‍ب‍ر ه‍اش‍م‍ی‌ رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌ [ت‍ه‍ران‌]، ص‌ ۱۵

-- ت‍رور و گ‍س‍س‍ت‍ن‌ از م‍ردم‌: خ‍طب‍ه‌ دوم‌ ن‍م‍از ج‍م‍ع‍ه‌ ۵ ش‍ه‍ری‍ور ۱۳۶۱ ح‍ج‍ت‌ الاس‍لام‌ و ال‍م‍س‍ل‍م‍ی‍ن‌ ع‍ل‍ی‌ اک‍ب‍ر ه‍اش‍م‍ی‌ رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌

--تفسیر موضوعی قرآن کریم برگرفته از تفسیر راهنما و فرهنگ قرآن (نخستین بانک جهانی قرآن‌پژوهی)؛ تالیف اکبر هاشمی‌رفسنجانی، با همکاری محمد بیستونی، قم: بیان جوان‏‫، ۱۳۹۲

--ث‍ب‍ات‌ س‍ی‍اس‍ی‌ در ج‍م‍ه‍وری‌ اس‍لام‍ی‌: خ‍طب‍ه‌ دوم‌ ن‍م‍از ج‍م‍ع‍ه‌ ۲۶ آذر ۱۳۶۱ ح‍ج‍ت‌الاس‍لام‌ و ال‍م‍س‍ل‍م‍ی‍ن‌ ع‍ل‍ی‌اک‍ب‍ر ه‍اش‍م‍ی‌ رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌

--الثورة الاسلامیة : عقبات کبری و انتصار عظیم؛ هاشمی الرفسنجانی: ترجمة محمد علی التسخیری، تهران: منظمه‌الاعلام‌الاسلامی،

قسم‌العلاقات‌الدولیه‏‫،۱۴۰۲ق.‏‫= ۱۹۸۲م.‏‫= ۱۳۶۱.

--ال‍ث‍وره‌ الاس‍لام‍ی‍ه‌: ع‍ق‍ب‍ات‍ه‍ا و م‍ک‍اس‍ب‍ه‍ا؛ م‍ق‍اطع‌ م‍ن‌ خ‍طب‌ ال‍ج‍م‍ع‍ه‌ ... ال‍ه‍اش‍م‍ی‌ ال‍رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌، طه‍ران‌: م‍رک‍ز الاع‍لام‌ ال‍ذک‍ری‌ ال‍خ‍ام‍س‍ه‌ لان‍ت‍ص‍ار ال‍ث‍وره‌ الاس‍لام‍ی‍ه‌ ف‍ی‌ ای‍ران‌، ۱۴۰۴ق‌. = ۱۳۶۲، ص‌ ۹۶

--ال‍ث‍وره‌ الاس‍لام‍ی‍ه‌ ع‍ق‍اب‌ ک‍ب‍ری‌ و اس‍ت‍ب‍ص‍ار ع‍ظی‍م‌، ال‍خ‍طب‍ه‌ ال‍ث‍ان‍ی‍ه‌ ل‍ی‍وم‌ ال‍ج‍م‍ع‍ه‌...؛ ال‍ه‍اش‍م‍ی‌ ال‍رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌؛ ت‍رج‍م‍ه‌ م‍ح‍م‍دع‍ل‍ی‌ ال‍ت‍س‍ف‍ی‍ری‌، طه‍ران‌، ص‌ ۴۸

--جایگاه مساجد در نظام اسلامی از منظر قرآن؛ علی‌اکبر هاشمی رفسنجانی؛ تهیه و تنظیم موسسه مسجد، قم: زینی‏‫، ۱۳۹۰.

http://www.lisna.ir/images/sharifi/ashkhas/16.jpg" height="265" width="191">

--ج‍م‍ع‍ه‌ه‍ا و خ‍طب‍ه‌ه‍ا؛ ع‍ل‍ی‌اک‍ب‍ر ه‍اش‍م‍ی‌ رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌، [ت‍ه‍ران‌]: س‍پ‍اه‌ پ‍اس‍داران‌ ان‍ق‍لاب‌ اس‍لام‍ی‌، س‍ت‍اد ب‍رگ‍زاری‌ ن‍م‍از ج‍م‍ع‍ه‌: [۱۳۶۳؟]، ص‌ ۱۵۰

 --ج‍ه‍ان‌ب‍ی‍ن‍ی‌ اس‍لام‍ی‌: ب‍ح‍ث‌ م‍ع‍اد؛ ع‍ل‍ی‌اک‍ب‍ر ه‍اش‍م‍ی‌ رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌، [ت‍ه‍ران‌]: ح‍زب‌ ج‍م‍ه‍وری‌ اس‍لام‍ی‌، واح‍د آم‍وزش‌، ۱۳۶۳، ص‌ ۱۳۶

--ج‍ه‍ان‌ در ع‍ص‍ر ب‍ع‍ث‍ت‌‏؛ ت‍ال‍ی‍ف‌ م‍ح‍م‍دج‍واد ب‍اه‍ن‍ر، ع‍ل‍ی‌اک‍ب‍ر ه‍اش‍م‍ی‌رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌، ت‍ه‍ران‌: دف‍ت‍ر ن‍ش‍ر ف‍ره‍ن‍گ‌ اس‍لام‍ی‌‏‫، ۱۳۶۶، ‏‫۱۵۸ص.

این کتاب در دهه۶۰ منتشر شده، اما تا به حال چندین بار بازنشر شده است. محمودجواد باهنر و علی‌اکبر هاشمی رفسنجانی، با همکاری یکدیگر این کتاب را نگاشته‌اند. این کتاب به نوعی، از سنخ کتاب‌های تاریخ تحلیلی صدر اسلامی بوده است. نقل تاریخ بدون تحلیل آن می‌تواند باعث کاسته‌شدن از ارزش‌ بسیاری کارها و رفتارها شود. در دوره بعثت نیز، تا وقتی که تاریخ تحلیلی این دوره را به خوبی نشناسیم، اهمیت بعثت قابل درک نیست؛ رویکردی که در این کتاب توسط ۲نفر از شخصیت‌های درجه یک انقلاب اسلامی، به خوبی درک و ارائه شده است. نتیجه این کتاب، نیاز بشر به نهضت‌های اسلامی در همه دوره‌ها دانسته شده است.

http://www.lisna.ir/images/sharifi/ashkhas/17.jpg" height="247" width="185">

--آزاداندیشی اسلامی و روشنفکری دینی؛ تهران : هاشمی‌رفسنجانی با اهتمام یاسر هاشمی‏‫، دفتر نشر معارف انقلاب.

در تاریخ معاصر صحبت درباره روشنفکری دینی بسیار مرسوم بوده است و در این باب، نخبگان بسیاری سخن رانده و قلم زده‌اند. هاشمی‌رفسنجانی نیز طی دوران سیاستمداری خویش جزو رجالی بوده که درباره آزاداندیشی اسلامی و روشنفکری دینی، بسیار سخن رانده و جزو سیاستمداران علاق‌مند به این حوزه بوده است. کتاب «آزاداندیشی اسلامی و روشنفکری دینی» به کمک فرزندش، یاسر هاشمی در نقش گردآورنده و توسط دفتر نشر معارف انقلاب نشر یافته است.

http://www.lisna.ir/images/sharifi/ashkhas/18.jpg" height="242" width="218">

--چ‍را وارد خ‍اک‌ ع‍راق‌ ش‍دی‍م‌؟: م‍ت‍ن‌ س‍خ‍ن‍ران‍ی‌ ح‍ج‍ت‌الاس‍لام‌ وال‍م‍س‍ل‍م‍ی‍ن‌ ع‍ل‍ی‌اک‍ب‍ر ه‍اش‍م‍ی‌ رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌ در خ‍طب‍ه‌ دوم‌ ن‍م‍از ج‍م‍ع‍ه‌ ۸ م‍رداد ۱۳۶۱؛ ع‍ل‍ی‌اک‍ب‍ر ه‍اش‍م‍ی‌ رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌، ت‍ه‍ران‌، ص‌ ۱۴

--ح‍ق‍ی‍ق‍ت‌ه‍ا و م‍ص‍ل‍ح‍ت‌ه‍ا: گ‍ف‍ت‌ و گ‍و ب‍ا ه‍اش‍م‍ی‌ رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌؛ م‍س‍ع‍ود س‍ف‍ی‍ری‌، ت‍ه‍ران‌: ن‍ش‍ر ن‍ی‌، ۱۳۷۸، ص‌ ۲۰۸

http://www.lisna.ir/images/sharifi/ashkhas/19.jpg" height="304" width="262">

--ال‍خ‍طب‌ ال‍ع‍رب‍ی‍ه‌ ال‍ص‍لاه‌ ال‍ج‍م‍ع‍ه‌ ف‍ی‌ طه‍ران‌؛ ب‍ق‍ل‍م‌ ع‍ل‍ی‌اک‍ب‍ر ه‍اش‍م‍ی‌ رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌؛ م‍راج‍ع‍ه‌ و اخ‍راج‌ ع‍ب‍دال‍ح‍س‍ی‍ن‌ م‍ح‍م‍دع‍ل‍ی‌ ب‍ق‍ال‌، طه‍ران‌.

--خ‍طب‍ه‌ه‍ای‌ ج‍م‍ع‍ه؛ ه‍اش‍م‍ی‌‌رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌؛ زی‍رن‍ظر م‍ح‍س‍ن‌ ه‍اش‍م‍ی‌‌رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌، ت‍ه‍ران‌: دف‍ت‍ر ن‍ش‍ر م‍ع‍ارف‌ ان‍ق‍لاب‌: س‍ازم‍ان‌ م‍دارک‌ ف‍ره‍ن‍گ‍ی‌ ان‍ق‍لاب‌ اس‍لام‍ی‌‏‫، ۱۳۷۶ -

--خط‌ها دربرابر ولایت فقیه؛ سخنرانی اکبر هاشمی رفسنجانی، [مشهد]: [حزب جمهوری اسلامی مشهد]، ۱۳۵۹

--در راب‍طه‌ ب‍ا ان‍ق‍لاب‌ اس‍لام‍ی؛ اک‍ب‍ر ه‍اش‍م‍ی‌رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌، ق‍م‌: ج‍ام‍ع‍ه‌ م‍درس‍ی‍ن‌ ح‍وزه‌ ع‍ل‍م‍ی‍ه‌ ق‍م‌، دف‍ت‍ر ان‍ت‍ش‍ارات‌ اس‍لام‍ی‌‏‫، ۱۳۶۴، ‏‫۱۸۱ ص

--دس‍ت‍اورده‍ای‌ ان‍ق‍لاب‌: خ‍طب‍ه‌ه‍ای‌ ن‍م‍از ج‍م‍ع‍ه‌؛ ع‍ل‍ی‌اک‍ب‍ر ه‍اش‍م‍ی‌ رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌، ت‍ه‍ران‌: دف‍ت‍ر ن‍م‍ای‍ن‍دگ‍ی‌ س‍ازم‍ان‌ ت‍ب‍ل‍ی‍غ‍ات‌ اس‍لام‍ی‌ در س‍ازم‍ان‌ ص‍ن‍ای‍ع‌ م‍ل‍ی‌ ای‍ران‌، ۱۳۶۲، ص‌ ۱۲۰

--دس‍ت‍اورده‍ای‌ ان‍ق‍لاب‌: خ‍طب‍ه‌ه‍ای‌ ن‍م‍از ج‍م‍ع‍ه‌ ۳۰ م‍ه‍ر و ۷ و ۲۸ آب‍ان‌ ۱۳۶۱؛ ع‍ل‍ی‌اک‍ب‍ر ه‍اش‍م‍ی‌ رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌، ت‍ه‍ران‌: رواب‍ط ع‍م‍وم‍ی‌ و ارش‍اد اس‍لام‍ی‌ س‍ازم‍ان‌ ص‍ن‍ای‍ع‌ م‍ل‍ی‌ ای‍ران‌‏‫، ۱۳۶۱، ‏‫۵۹ ص.‏

--دعوت برای حضور: شنیدنی‌هایی از سیر تاریخی ملاقات و گفتگو با هاشمی‌رفسنجانی برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری؛ امیر خلیلی، ‏‫[قم، تهران]: پیام‌رسان، ۱۳۸۴، ۳۰۹ ص.

http://www.lisna.ir/images/sharifi/ashkhas/20.jpg" height="324" width="242">

--دو س‍خ‍ن‌ درب‍اره‌ ج‍ن‍گ‌ ت‍ح‍م‍ی‍ل‍ی‌ ب‍ر ای‍ران‌؛ ق‍س‍م‍ت‌ اول‌: س‍خ‍ن‍ران‍ی‌... اک‍ب‍ر ه‍اش‍م‍ی‌ رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌ ت‍ح‍ت‌ ع‍ن‍وان‌: ری‍ش‍ه‌ه‍ای‌ ج‍ن‍گ‌. ق‍س‍م‍ت‌ دوم‌: س‍خ‍ن‍ران‍ی‌... م‍ح‍م‍دح‍س‍ی‍ن‌ ب‍ه‍ش‍ت‍ی‌ ت‍ح‍ت‌ ع‍ن‍وان‌: س‍ی‍اس‍ت‌ ن‍ه‌ ش‍رق‍ی‌ - ن‍ه‌ غ‍رب‍ی‌، م‍ش‍ه‍د: آس‍ت‍ان‌ ق‍دس‌ رض‍وی‌‏‫، ۱۳۵۹،‏‫۲۳ ص.

--دیدگاه‌های فرهنگی مسئولان در نهمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران‏‫؛ علی‌اکبر هاشمی رفسنجانی ... [ و دیگران]، تهران‏‫: انجمن اسلامی ناشران و کتابفروشان تهران‏‫، ۱۳۷۵.

--رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌: ح‍ی‍ات‍ی‌؛ ت‍ع‍ری‍ب‌ دلال‌ ع‍ب‍اس‌؛ اش‍راف‌ م‍ح‍س‍ن‌ رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌ ؛ م‍راج‍ع‍ه‌ ال‍ن‍ص‌ ال‍ع‍رب‍ی‌ ه‍اش‍م‍ی‌ رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌، ب‍ی‍روت‌: دارال‍س‍اق‍ی‌  ۱۴۲۶ق‌ = ۲۰۰۵ م‌ =۱۳۸۴ .

--روای‍ت‌ ه‍ج‍ران‌؛ علی‌اکبر ه‍اش‍م‍ی‌ رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی، [ت‍ه‍ران‌]: س‍ت‍اد ب‍رگ‍زاری‌ م‍راس‍م‌ ه‍ف‍ت‍م‌ ت‍ی‍ر، ۱۳۶۳، ۹۵ ص‌.

--روحانیت و لیبرالیسم شریعتی؛ هاشمی‌رفسنجانی؛ حسین رضوانی، [بی جا]: [بی نا ]‏‫، [۱۳۵۹].

--زن‌ و ع‍دال‍ت‌ اج‍ت‍م‍اع‍ی‌؛ ع‍ل‍ی‌اک‍ب‍ر ه‍اش‍م‍ی‌ رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌؛ ب‍ه‌ک‍وش‍ش‌ و اه‍ت‍م‍ام‌ ان‍ت‍ش‍ارات‌ س‍ف‍ی‍ر ص‍ب‍ح‌، ت‍ه‍ران‌: س‍ف‍ی‍ر ص‍ب‍ح‌، ۱۳۸۰.

در این مجموعه، بیانات آیت‌الله علی‌اکبر هاشمی رفسنجانی درباره حقوق و جایگاه و نقش زن در جمهوری اسلامی ـ در خطبه‌های نماز جمعه تهران در سال‌های ۶۵ـ ۱۳۶۴ـ گردآوری و در قالب پنج فصل موضوعی تدوین شده که عبارت‌اند از : ۱ـ زن و حقوق فردی، ۲ـ زن و استقلال اجتماعی، ۳ـ زن و استقلال مالی، ۴ـ نقش زن در تحکیم خانواده، ۵ـ زن و مسئله پوشش .

http://www.lisna.ir/images/sharifi/ashkhas/21.jpg" height="322" width="264">

--زهرا (س) بزرگ زن جهان بشریت؛ خطبه دوم نماز جمعه ۱۳ اسفند ۱۳۶۱؛ علی‌اکبر هاشمی رفسنجانی، تهران: ارشاد اسلامی : سازمان صنایع ملی ایران، ۱۳۶۱.

--س‍ال‍گ‍رد ان‍ق‍لاب‌ اس‍لام‍ی‌: خ‍طب‍ه‌ دوم‌ ن‍م‍از ج‍م‍ع‍ه‌ م‍ج‍ل‍ه‌ ۱۵ ب‍ه‍م‍ن‌ ۱۳۶۱؛ ع‍ل‍ی‌اک‍ب‍ر ه‍اش‍م‍ی‌ رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌، [ت‍ه‍ران‌]، ص‌ ۱۶

--س‍خ‍ن‍ران‍ی‌ ح‍ج‍ت‌الاس‍لام‌ و ال‍م‍س‍ل‍م‍ی‍ن‌ ج‍ن‍اب‌ آق‍ای‌ ه‍اش‍م‍ی‌ رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌ ری‍اس‍ت‌ ج‍م‍ه‍وری‌ اس‍لام‍ی‌ ای‍ران‌ در دی‍دار م‍س‍وولان‌ س‍ی‍س‍ت‍م‌ ب‍ان‍ک‍ی‌ ک‍ش‍ور در ت‍اری‍خ‌ ۲۵ اردی‍ب‍ه‍ش‍ت‌ م‍اه‌ ۱۳۷۲، ت‍ه‍ران‌: ب‍ان‍ک‌ م‍رک‍زی‌ ج‍م‍ه‍وری‌ اس‍لام‍ی‌ ای‍ران‌، مدیریت امور فرهنگی و روابط عمومی‏‫، ۱۳۷۲، ‏‫ ۳۵ ص‌.

--سخنرانی ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران و وزیر محترم جهادسازندگی...؛ تهیه و تنظیم اداره کل روابط عمومی وزارت جهادسازندگی، تهران: وزارت جهاد سازندگی‏‫، ۱۳۷۰، ‏‫۲۲ ص.

--س‍رگ‍ذش‍ت‌ ف‍ل‍س‍طی‍ن؛ ن‍وی‍س‍ن‍ده‌ اک‍رم‌ زع‍ت‍ی‍ر؛ م‍ت‍رج‍م‌ اک‍ب‍ر ه‍اش‍م‍ی‌ رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌، ق‍م‌: ب‍وس‍ت‍ان‌ ک‍ت‍اب‌ ق‍م‌، ان‍ت‍ش‍ارات‌ دف‍ت‍ر ت‍ب‍ل‍ی‍غ‍ات‌ اس‍لام‍ی‌ ح‍وزه‌ ع‍ل‍م‍ی‍ه‌ ق‍م‌، ۱۳۸۲.

این اثر از نخستین نوشته‌های ترجمــه‌گــــونه آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی در سال ۴۲ بوده‌است. نخستین کتابی است که او در سال ۱۳۴۲ ترجمه و منتشر کرد. او ترجمه این کتاب را مهرماه سال ۱۳۴۲ در رفسنجان و زادگاهش «نوق» به پایان برد. رفسنجانی پیش از این و در آخرین شماره نشریه «مکتب تشیع» مقاله‌ای درباره فلسطین نوشته بود. یکی از کتاب‌هایی که برای نوشتن آن مقاله خوانده بود، کتاب عربی «القضیه الفلسطینیه» نوشته‌ی اکرم زعیتر، سفیر اردن در ایران، بود. این کتاب پس از انتشار به سرعت معروف شد و مخاطبان زیادی پیدا کرد. رفسنجانی نیز این کتاب را بدون گرفتن مجوز از سوی اداره فرهنگ وقت منتشر کرد و باعث ایجاد سروصدای زیادی در برخی از محافل سیاسی و مذهبی شد. او نام این کتاب را «سرگذشت فلسطین» گذاشت و مقدمه‌ای هم برایش نوشت.

خود هاشمی رفسنجانی درباره این کتاب و مقدمه‌اش گفته است: «مقدمه را خودم نوشتم که خیلی تند بود؛ چون آن موقع مسئله استعمار جزو مهم‌ترین مسئله مبارزین بود. برای مجوز دچار مشکلی نشد. هرچند در آن زمان گرفتن مجوز هم چندان رسم نبود و سخت نمی‌گرفتند.»

http://www.lisna.ir/images/sharifi/ashkhas/22.jpg" height="259" width="216">

--س‍م‍اح‍ه‌ ال‍ش‍ی‍خ‌ ال‍ه‍اش‍م‍ی‌ ال‍رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌ ف‍ی‌ ع‍ص‍ر ال‍م‍ج‍اب‍ه‍ه‌ م‍ذاک‍رات‌ ال‍م‍خ‍اض‌ ال‍س‍ی‍اس‍ی‌؛ م‍ت‍رج‍م‌ ع‍ب‍دال‍رح‍ی‍م‌ ال‍ح‍م‍ران‍ی‌، ق‍م‌: م‍ح‍م‍د و آل‌ م‍ح‍م‍د ص‍ل‍ی‌ال‍ل‍ه‌ ع‍ل‍ی‍ه‌ و آل‍ه‌،۱۳۸۲. ۲۵۶ ص‌.

--س‍ی‍اس‍ت‌ اق‍ت‍ص‍ادی‌؛ علی‌اکبر ه‍اش‍م‍ی‌ رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌، ت‍ه‍ران‌: س‍ازم‍ان‌ ت‍ب‍ل‍ی‍غ‍ات‌ اس‍لام‍ی‌، م‍ع‍اون‍ت‌ پ‍ژوه‍ش‍ی‌، ۱۳۷۱، ص‌ ۲۴۸

--سیر مطالعه در قرآن؛ علی‌اکبر هاشمی‌رفسنجانی، مشهد: حزب جمهوری اسلامی(مشهد)، ‏‫‏‏۱۳۶۲، ‏‫‏۹۳ص.

--صراحت‌نامه‏: گفت‌و‌گو با علی‌اکبر هاشمی‌رفسنجانی در مورد نامه به مقام معظم رهبری، حضور مسوولان سابق در شبکه‌های فارسی زبان، آزادسازی ماهواره و ...؛ پدیدآورندگان امیرعباس تقی‌پور، امیر لعلی، آرش محبی؛ [به سفارش] ماهنامه مدیریت ارتباطات، تهران: سیمای شرق‏‫، ۱۳۹۱.

http://www.lisna.ir/images/sharifi/ashkhas/23.jpg" height="294" width="245">

--ع‍دال‍ت‌ اج‍ت‍م‍اع‍ی‌: (ت‍ب‍ع‍ی‍ض‍ات‌ ن‍ژادی‌) خ‍طب‍ه‌ه‍ای‌ ن‍م‍از ج‍م‍ع‍ه‌؛ ع‍ل‍ی‌اک‍ب‍ر ه‍اش‍م‍ی‌ رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی، ت‍ه‍ران‌: س‍ازم‍ان‌ ت‍ب‍ل‍ی‍غ‍ات‌ اس‍لام‍ی‌، دف‍ت‍ر ن‍م‍ای‍ن‍دگ‍ی‌ س‍ازم‍ان‌ (ص‍ن‍ای‍ع‌ م‍ل‍ی‌ ای‍ران‌): ۱۳۶۶.

--ف‍ره‍ن‍گ‌ ق‍رآن‌: ک‍ل‍ی‍د راه‍ی‍اب‍ی‌ ب‍ه‌ م‍وض‍وع‍ات‌ و م‍ف‍اه‍ی‍م‌ ق‍رآن‌ ک‍ری‍م‌؛ علی‌اک‍ب‍ر ه‍اش‍م‍ی‌رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌ و م‍ح‍ق‍ق‍ان‌ م‍رک‍ز ف‍ره‍ن‍گ‌ و م‍ع‍ارف‌ ق‍رآن‌، پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ‏‫ق‍م‌‏‫: بوستان کتاب قم‏‫‏، ۱۳۹۴.

http://www.lisna.ir/images/sharifi/ashkhas/24.jpg" height="305" width="269">

--ک‍ارن‍ام‍ه‌ و خ‍اطرات‌ س‍ال‍ه‍ای‌ ۱۳۵۷ و ۱۳۵۸: ان‍ق‍لاب‌ و پ‍ی‍روزی‌؛ علی‌اکبر ه‍اش‍م‍ی‌ رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌؛ زی‍رن‍ظر م‍ح‍س‍ن‌ ه‍اش‍م‍ی‌؛ [ب‍ه‌اه‍ت‍م‍ام‌] ع‍ب‍اس‌ ب‍ش‍ی‍ری‌،ت‍ه‍ران‌: دف‍ت‍ر ن‍ش‍ر م‍ع‍ارف‌ ان‍ق‍لاب‌‏‫، ۱۳۸۳.

--کارنامه و خاطرات هاشمی رفسنجانی ۱۳۷۰: سازندگی و شکوفایی؛ به اهتمام عماد هاشمی، تهران: دفتر نشر معارف انقلاب‏‫، ۱۳۹۳.

دومین سال ریاست‌جمهوری آیت‌الله هاشمی رفسنجانی است و نتایج اولیه سیاست‌های بهبود وضعیت اقتصادی و بازسازی کشور به تدریج در حال پدیدار شدن است. مانیفست سیاسی جمهوری اسلامی در سخنرانی آیت‌الله هاشمی رفسنجانی در نشست سران سازمان کنفرانس اسلامی در داکار سنگال،  واختلاف میان جناح‌های سیاسی با تفسیر شورای نگهبان از نظارت خود بر انتخابات به عنوان «نظارت استصوابی» از مباحث کارنامه و خاطرات هاشمی رفسنجانی در سال ۱۳۷۰ است.

http://www.lisna.ir/images/sharifi/ashkhas/25.jpg" height="242" width="238">

--کارنامه و خاطرات هاشمی‌رفسنجانی سال ۱۳۶۱ : پس از بحران؛ ب‍ه‌ اه‍ت‍م‍ام‌ فاطمه هاشمی؛ ویراستار قادر باستانی، ت‍ه‍ران‌: دف‍ت‍ر ن‍ش‍ر م‍ع‍ارف‌ ان‍ق‍لاب‌، ۱۳۸۷، ۳۷۲ ص.

هاشمی در سال ۱۳۶۱ علاوه بر ریاست مجلس شورای اسلامی، نمایندگی حضرت امام (ره) در شورای عالی دفاع را عهده‌دار بود و در تصمیم‌گیری‌های مربوط به سیاست‌های کلان کشور نقش مهم و تاثیرگذاری داشت. تداوم جنگ تحمیلی، فتح‌المبین، آزادسازی نهایی خرمشهر، عملیات رمضان و والفجر مقدماتی، فرماندهی واحد در جنگ اشغال لبنان توسط اسراییل، اجلاس فاس، تاسیس مجلس اعلای انقلاب اسلامی عراق، کنفرانس غیرمتعهدها و سفر به هندوستان، کشف کودتا توسط صادق قطب‌زاده، برنامه پنج‌ساله، تاسیس دانشگاه آزاد اسلامی، فرمان هشت‌ماده‌ای امام، و تاسیس نهاد تشخیص مصلحت نظام از جمله رویدادهایی است که در این خاطرات از آن‌ها سخن می‌رود.

http://www.lisna.ir/images/sharifi/ashkhas/26.jpg" height="245" width="256">

-- ک‍ارن‍ام‍ه‌ و خ‍اطرات‌ ه‍اش‍م‍ی‌‌رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌ س‍ال‌ ۱۳۶۴: امید و دلواپسی؛ ب‍ه‌ اه‍ت‍م‍ام‌ سارا لاهوتی، ت‍ه‍ران‌ : دف‍ت‍ر ن‍ش‍ر م‍ع‍ارف‌ انقلاب‏‫ ، ۱۳۸۷.

http://www.lisna.ir/images/sharifi/ashkhas/27.jpg" height="275" width="199">

--رونق سازندگی (۱۳۷۱)؛ در کتاب خاطرات سال ۱۳۷۱، موارد مربوط به ردصلاحیت‌ها و تلاش آیت‌الله هاشمی برای کاهش  تنش میان جناح‌های سیاسی آورده شده است. همچنین به فضای تلاش و بازسازی در اقصا نقاط کشور پرداخته شده است.

http://www.lisna.ir/images/sharifi/ashkhas/28.jpg" height="269" width="188">

 --صلابت سازندگی (۱۳۷۲)؛ این کتاب به موضوعاتی همچون انتخابات ریاست‌جمهوری، ماجرای ترور ۱۲ بهمن ۷۲ و  دیپلماسی دولت سازندگی برای حل مسائل و مشکلات منطقه‌ای و بین‌المللی پرداخته است.

http://www.lisna.ir/images/sharifi/ashkhas/29.jpg" height="215" width="142">

--ک‍ل‍ی‍د م‍ع‍ارف‌ ق‍رآن‌: (م‍ع‍ج‍م‌ م‍ع‍ن‍ای‍ی‌ و ج‍ام‍ع‌ م‍ع‍ارف‌ ق‍رآن‌ ک‍ری‍م‌)؛ علی‌اک‍ب‍ر ه‍اش‍م‍ی‌ رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌ و ج‍م‍ع‍ی‌ از م‍ح‍ق‍ق‍ان‌، ق‍م‌: م‍رک‍ز ف‍ره‍ن‍گ‌ و م‍ع‍ارف‌ ق‍رآن‌، - ۱۳۷۷.

 --گ‍زارش‌ س‍ف‍ر ه‍ن‍دوس‍ت‍ان‌: م‍ت‍ن‌ س‍خ‍ن‍ان‌ ح‍ج‍ت‌ الاس‍لام‌ و ال‍م‍س‍ل‍م‍ی‍ن‌ ع‍ل‍ی‌ اک‍ب‍ر ه‍اش‍م‍ی‌ رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌ در خ‍طب‍ه‌ دوم‌ ن‍م‍از ج‍م‍ع‍ه‌ ۲۹ م‍رداد ۱۳۶۱، [ت‍ه‍ران‌]، ۱۴ ص.

--گ‍ف‍ت‌ و گ‍و ب‍ا ه‍اش‍م‍ی‌‌رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌: پ‍ی‍ش‍ی‍ن‍ه‌ و ک‍ارن‍ام‍ه‌ م‍ج‍م‍ع ت‍ش‍خ‍ی‍ص‌ م‍ص‍ل‍ح‍ت‌ ن‍ظام؛ عباس بشیری، [‏‫ویراست۲]، ت‍ه‍ران‌: ص‍دف‌ س‍م‍اء‏‫‏، ۱۳۸۸.

http://www.lisna.ir/images/sharifi/ashkhas/30.jpg" height="247" width="185">

 --گ‍ف‍ت‌ و گ‍و ب‍ا ه‍اش‍م‍ی‌ رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌: ب‍ار دی‍گ‍ر و ان‍ت‍ف‍اض‍ه‌ ه‍م‍راه‌ ب‍ا چ‍ن‍د س‍خ‍ن‍ران‍ی‌ و گ‍اه‍ش‍م‍ار وق‍ای‍ع‌ ت‍اری‍خ‍ی‌ ف‍ل‍س‍طی‍ن‌؛ ب‍ه‌اه‍ت‍م‍ام‌ ع‍ب‍اس‌ ب‍ش‍ی‍ری‌، ت‍ه‍ران‌: ص‍دف‌ س‍م‍اء، ۱۳۸۱.

http://www.lisna.ir/images/sharifi/ashkhas/31.jpg" height="247" width="185">

--مجموعه سخنرانی‌ها٬ مصاحبه ها و پیام‌های حجت‌الاسلام والمسلمین هاشمی رفسنجانی در سال ۱۳۶۲؛ تهیه کننده: سازمان مدارک فرهنگی انقلاب اسلامی، تهران: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی٬ سازمان چاپ و انتشارات: سازمان مدارک فرهنگی انقلاب اسلامی‏‫، ۱۳۶۸.

‏--م‍ج‍م‍وع‍ه‌ م‍ص‍اح‍ب‍ه‌ه‍ای‌ ه‍اش‍م‍ی‌ رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌؛ ت‍ه‍ی‍ه‌ک‍ن‍ن‍ده‌ س‍ازم‍ان‌ م‍دارک‌ ف‍ره‍ن‍گ‍ی‌ ان‍ق‍لاب‌ اس‍لام‍ی‌، [ت‍ه‍ران‌]: وزارت‌ ف‍ره‍ن‍گ‌ و ارش‍اد اس‍لام‍ی‌، س‍ازم‍ان‌ چ‍اپ‌ و ان‍ت‍ش‍ارات‌، ۱۳۶۸.

--م‍ذاک‍رات‌ ه‍اش‍م‍ی‌ رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌ ع‍ه‍د ال‍ک‍ف‍اح‌؛ ت‍رج‍م‍ه‌ م‍ح‍م‍دال‍س‍ع‍ی‍د ع‍ب‍دال‍م‍وم‍ن‌؛ ت‍ح‍ت‌ اش‍راف‌ م‍ح‍س‍ن‌ ه‍اش‍م‍ی‌، ت‍ه‍ران‌: دف‍ت‍ر ن‍ش‍ر م‍ع‍ارف‌ ان‍ق‍لاب‌، ۱۹۹۹م‌. = ۱۳۷۸.

--معجم موضوعات و مفاهیم قرآن؛ علی‌اکبر ه‍اش‍م‍ی‌‌رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌؛ مترجم هیئت علمی موسسة الامام المنتظر (عج).، قم: انتشارات ‏‫امام المنتظر (عج)، ‏‫۱۳۹۳.

http://www.lisna.ir/images/sharifi/ashkhas/32.jpg" height="259" width="264">

--ال‍م‍ک‍اس‍ب‌ الاق‍ت‍ص‍ادی‍ه‌ ل‍ل‍ث‍وره‌ الاس‍لام‍ی‍ه‌؛ علی‌اکبر ه‍اش‍م‍ی‌ رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌؛ ال‍م‍ت‍رج‍م‌ م‍ح‍م‍دع‍ل‍ی‌ ال‍ت‍س‍خ‍ی‍ری‌، طه‍ران‌.

--مکاشفات حوار صریح مع‌الشیخ هاشمی رفسنجانی؛ [ترجمه] دارالولایه للثقافه و الاعلام، قم: دارالولایه للثقافه و الاعلام‏‫‏‏، ۲۰۰۵م.‏‫‏‏= ۱۴۲۶ق.‏‫‏‏= [۱۳۸۴].

 --ن‍ت‍ای‍ج‌ ه‍ف‍ت‍ه‌ وح‍دت‌: خ‍طب‍ه‌ه‍ای‌ دوم‌ ن‍م‍از ج‍م‍ع‍ه‌ ۱۷ دی‍م‍اه‌ و اول‌ ب‍ه‍م‍ن‌ م‍اه‌ ۱۳۶۱؛ ع‍ل‍ی‌اک‍ب‍ر ه‍اش‍م‍ی‌ رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌،ت‍ه‍ران‌.

--ن‍طق‌‌ه‍ای‌ ق‍ب‍ل‌ از دس‍ت‍ور ح‍ج‍ت‌الاس‍لام‌ و ال‍م‍س‍ل‍م‍ی‍ن‌ ه‍اش‍م‍ی‌‌رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌ ری‍اس‍ت‌ م‍ج‍ل‍س‌ ش‍ورای‌ اس‍لام‍ی؛ تهیه و تنظیم روابط عمومی مجلس شورای اسلامی (دفتر تبلیغات و انتشارات). ت‍ه‍ران‌: م‍ج‍ل‍س‌ ش‍ورای‌ اس‍لام‍ی‌،‌ روابط عمومی‏‫‏‏، ۱۳۶۲.

--نقش روحانیت در انقلاب؛ نام سخنران هاشمی رفسنجانی، تهران: حزب جمهوری اسلامی، دفتر مرکزی‏‫، ۱۳۶۰.

--وی‍ژگی‌ها و ع‍م‍ل‍ک‍رد م‍ج‍ل‍س‌ ش‍ورای‌ اس‍لام‍ی‌؛ ب‍ق‍ل‍م‌ ری‍اس‍ت‌ م‍ج‍ل‍س‌ ش‍ورای‌ اس‍لام‍ی‌ [اک‍ب‍ر ه‍اش‍م‍ی‌ رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌]

--ویژگی‌های دوجبهه حق و باطل؛ سخنرانی علی اکبر هاشمی رفسنجانی، [بی جا]: حزب جمهوری اسلامی‏‫‏‏، ۱۳۵۹.

--ه‍اش‍م‍ی‌‌رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌: ک‍ارن‍ام‍ه‌ و خ‍اطرات‌ ۱۳۶۰: ع‍ب‍ور از ب‍ح‍ران‌؛ علی‌اکبر ه‍اش‍م‍ی‌‌رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌؛ ب‍ه‌ اه‍ت‍م‍ام‌ ی‍اس‍ر ه‍اش‍م‍ی‌، ‏‫ت‍ه‍ران‌‏‫: دف‍ت‍ر ن‍ش‍ر معارف‌ ان‍ق‍لاب‌‏‫، ۱۳۷۸.

خاطرات آیت‌الله هاشمی رفسنجانی از رویدادهای سال ۱۳۶۰ در قالب یادداشت‌های روزانه به چاپ رسیده است. این خاطرات افزون بر آن‌که یکی از کامل‌ترین وقایع‌نامه‌های سال‌های اخیر تلقی می‌شود، به دلیل قرار داشتن نویسنده در متن حوادث و ثبت روزانه آن‌ها از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است .توضیحات لازم درباره اوضاع و احوال موضوع یا زمان ذکرشده در زیرنویس‌ها آمده است. کتاب با تصاویر متعددی از نویسنده و دیگر شخصیت‌های سیاسی مرتبط با حوادث و وقایع کتاب همراه است.

http://www.lisna.ir/images/sharifi/ashkhas/33.jpg" height="239" width="212">

‏--ه‍اش‍م‍ی‌رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌: آرام‍ش‌ و چ‍ال‍ش‌ ک‍ارن‍ام‍ه‌ و خ‍اطرات‌ س‍ال‌ ۱۳۶۲؛ ب‍ه‌ اه‍ت‍م‍ام‌ م‍ه‍دی‌ ه‍اش‍م‍ی‌، ت‍ه‍ران‌: دف‍ت‍ر ن‍ش‍ر م‍ع‍ارف‌ ان‍ق‍لاب‌‏‫، ۱۳۸۱.‏

هاشمی‌ رفسنجانی در این سال علاوه بر وظایف رسمی خود در مقام ریاست مجلس شورای اسلامی و تلاش‌ها و فعالیت‌های گسترده در پشت صحنه سیاست، مسئولیت‌های جدیدی را نیز پذیرا می‌شود که از آن جمله‌اند عضویت در شورای سیاست‌گذاری صداوسیما، فرماندهی عملیات جنگ و … .

http://www.lisna.ir/images/sharifi/ashkhas/34.jpg" height="194" width="199">

--ه‍اش‍م‍ی‌ رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌: دوران‌ م‍ب‍ارزه‌ خ‍اطرات‌، ت‍ص‍وی‍ره‍ا، اس‍ن‍اد، گ‍اه‌ش‍م‍ار؛ زی‍رن‍ظر م‍ح‍س‍ن‌ ه‍اش‍م‍ی، ت‍ه‍ران‌: دف‍ت‍ر ن‍ش‍ر م‍ع‍ارف‌ ان‍ق‍لاب‌‏‫، ۱۳۷۶.

این نوشته اولین کتاب از سری کتاب‌های خاطرات هاشمی رفسنجانی است که مربوط به خاطرات قبل از انقلاب اسلامی او یعنی از سال ۱۳۱۳ تا ۱۳۵۷ است. کتاب دو جلد دارد که جلد دوم آن به انتشار اسناد ساواک و سایر تصاویر و مدرک‌ها اختصاص یافته است.

http://www.lisna.ir/images/sharifi/ashkhas/35.jpg" height="241" width="150">

‏--ه‍اش‍م‍ی‌ رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌: س‍خ‍ن‍ران‍ی‌های س‍ال‌ ۱۳۶۱؛ زی‍رن‍ظر م‍ح‍س‍ن‌ ه‍اش‍م‍ی‌، ت‍ه‍ران‌: دف‍ت‍ر ن‍ش‍ر م‍ع‍ارف‌ ان‍ق‍لاب‌، - ۱۳.

http://www.lisna.ir/images/sharifi/ashkhas/36.jpg" height="247" width="185">

--ه‍اش‍م‍ی‌‌رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌: کارنامه و خاطرات ۱۳۶۸: بازسازی و سازندگی؛ به اهتمام علی لاهوتی، تهران : دفتر نشر معارف انقلاب‏‫٬ ۱۳۹۱.

این کتاب به خاطرات رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام از سال ۱۳۶۸ اختصاص دارد که در آن اکبر هاشمی رفسنجانی، موضوع‌هایی مانند مقدمات آزادسازی اسرای جنگ، رحلت بنیانگذار انقلاب اسلامی و انتخاب آیت‌الله خامنه‌ای به عنوان رهبر جمهوری اسلامی توسط مجلس خبرگان و دیگر تحولات آن سال را شرح داده است.

http://www.lisna.ir/images/sharifi/ashkhas/37.jpg" height="237" width="200">

--هاشمی رفسنجانی: کارنامه و خاطرات جنگ تحمیلی و دفاع مقدس؛ زیر نظر محسن هاشمی؛ ‏‫به اهتمام عباس بشیری، تهران: دفتر نشر معارف انقلاب، ‏‫۱۳۹۲. 

--ه‍اش‍م‍ی‌ رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌: کارنامه و خاطرات سال ۱۳۶۵: اوج دفاع؛ ب‍ه‌ اه‍ت‍م‍ام‌ عماد ه‍اش‍م‍ی‌، ت‍ه‍ران‌: دف‍ت‍ر ن‍ش‍ر م‍ع‍ارف‌ ان‍ق‍لاب‌‏‫،‏‫ ۱۳۸۸.

این اثر به خاطرات آیت‌الله هاشمی رفسنجانی در دوران مبارزه، در بحران، عبور از بحران، آرامش و چالش، امید و دلواپسی و خاطرات یک سال اختصاص دارد.  از فرازهای مهم این روزنوشت‌ها روایت آیت‌الله هاشمی رفسنجانی از خط مقدم جبهه و عملیات کربلای ۵ است که شخص هاشمی به دلیل داشتن سمت فرماندهی جنگ از سوی امام بیش از ۱۰ بار شخصا در عملیات‌های مختلف حضور مستقیم و چهره به چهره داشت.

http://www.lisna.ir/images/sharifi/ashkhas/38.jpg" height="369" width="318">

‏--هاشمی رفسنجانی: کارنامه و خاطرات سال ۱۳۶۷: پایان دفاع آغاز سازندگی؛ به اهتمام علیرضا هاشمی، تهران: دف‍ت‍ر ن‍ش‍ر م‍ع‍ارف‌ انقلاب‏‫‏‫، ‏‫۱۳۸۹.

این کتاب مذاکرات و مشورت‌های آیت‌الله هاشمی رفسنجانی، به عنوان جانشین وقت فرمانده کل قوا و فرمانده عالی جنگ، با امام خمینی (ره)، فرماندهان و سران سه قوه درباره پذیرش قطعنامه ۵۹۸۸ در سال ۱۳۶۷ را دربر دارد.

 جانشین وقت فرماندهی کل قوا در بخشی از مقدمه این کتاب تاریخی با اشاره به وقایع و تحولات منجر به پذیرش قطعنامه ۵۹۸ که در ‌‌نهایت به اثبات تاریخی حقانیت جمهوری اسلامی ایران در عرصه بین‌المللی و توسط سازمان ملل انجامید می‌نویسند: «صدام از طرفی می‌دید ایران توانسته در پیش‌نویس قطعنامه ۵۹۸ اصلاحاتی به وجود آورد که نتیجه آن دستاورد بزرگی برای ایران بود و خسارات مادی و معنوی مهمی بر عراق تحمیل می‌کرد که مسئول آغاز جنگ شناخته می‌شد و محکوم به پرداخت غرامت می‌گردید و به خاطر جنایات جنگی هم محکوم شناخته می‌شد... عصر روز ۲۷ تیر ۱۳۶۷ با حضور نمایندگان مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان و هیأت دولت و شورای نگهبان و فرماندهان نظامی و... اجلاس بزرگی برای توضیح داشتیم ابتدا آیت‌الله خامنه‌ای گزارش کوتاهی دادند. سپس احمدآقا پیام امام (ره) را قرائت کردند و بعد از آن من با توضیحاتی کامل و صریح از واقعیات جبهه، تدارکات، نیاز‌ها، بودجه و دخالت قدرت‌های بیگانه دادم به نظر رسید که حضار رضایت کامل دارند و هیچ کس سؤال و اعتراضی نداشت... بعد از پذیرش آتش‌بس بر دنیا ثابت شد که جدی بودن ایران در اجرای قطعنامه ناشی از ضعف نیست و همین باعث پشت کردن حامیان گذشته صدام به او شد.»

‏--ه‍اش‍م‍ی‌ رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌، س‍خ‍ن‍رانی‌های‌ ۱۳۶۲؛ زی‍رن‍ظر م‍ح‍س‍ن‌ ه‍اش‍م‍ی‌؛ وی‍راس‍ت‍ار ق‍ادر ب‍اس‍ت‍ان‍ی‌؛ طرح‌ و پ‍ردازش‌ دف‍ت‍ر ن‍ش‍ر م‍ع‍ارف‌ ان‍ق‍لاب‌، ت‍ه‍ران‌: دف‍ت‍ر ن‍ش‍ر م‍ع‍ارف‌ ان‍ق‍لاب‌، ۱۳۸۲.

‏--هاشمی رفسنجانی؛ کارنامه و خاطرات ۱۳۶۹- اعتدال و پیروزی؛ به اهتمام عماد هاشمی، تهران: دفتر نشر معارف انقلاب، ‏‫۱۳۹۲.

این کتاب سال اول دوره نخست ریاست‌جمهوری آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی را در بر می‌گیرد. در  این کتاب به حمله عراق به کویت اشاره شده و همچنین نامه‌نگاری‌های انجام‌شده بین آیت‌الله هاشمی رفسنجانی و صدام در سال ۱۳۶۹ که تعداد آن‌ها به ۱۲ عدد می‌رسد موضوع مهم دیگری است و همین سیاست که منجر به آزادسازی اسیران ایرانی شد در این کتاب وجود دارد.

http://www.lisna.ir/images/sharifi/ashkhas/39.jpg" height="216" width="144">

--هاشمی رفسنجانی سخنرانی‌های سال ۱۳۶۰؛ زیر نظر محسن هاشمی، تهران: دفتر نشر معارف انقلاب‏‫، ۱۳۷۸.

‏--هاشمی‌رفسنجانی سخنرانی‌های سال ۱۳۶۳؛ زیر نظر محسن هاشمی، تهران : دفتر نشر معارف انقلاب‏‫ ، ۱۳۸۶.

‏--ه‍اش‍م‍ی‌ رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌ ک‍ارن‍ام‍ه‌ و خ‍اطرات‌ س‍ال‌ ۱۳۵۹: ان‍ق‍لاب‌ در ب‍ح‍ران‌؛ زی‍رن‍ظر م‍ح‍س‍ن‌ ه‍اش‍م‍ی‌، ب‍ه‌اه‍ت‍م‍ام‌ ع‍ب‍اس‌ ب‍ش‍ی‍ری‌، ت‍ه‍ران‌ : دف‍ت‍ر ن‍ش‍ر م‍ع‍ارف‌ اس‍لام‍ی‌ ، ۱۳۸۴.

در مقدمه کتاب آمده است: «سال ۱۳۵۹ در تاریخ انقلاب اسلامی از سال‌های بسیار مهم و قابل توجه در تحولات بعدی انقلاب، محسوب می‌شود. آغاز به کار مجلس شورای اسلامی، تشکیل دولت شهید رجایی و آغاز جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، در کنار چالش‌های سیاسی ناشی از اختلافات درونی مسئولان نظام، رویدادهای مربوط به این سال را از سال‌های دیگر ممتازتر ساخته است». در کتاب علاوه بر متن خاطرات و تعدادی از عکس‌ها و اسناد مرتبط، روزشمار وقایع انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۹ نیز درج شده است.

http://www.lisna.ir/images/sharifi/ashkhas/40.jpg" height="270" width="287">

‏--هاشمی رفسنجانی کارنامه و خاطرات سال۱۳۶۶ دفاع و سیاست؛ به اهتمام علیرضا هاشمی، تهران: دف‍ت‍ر ن‍ش‍ر م‍ع‍ارف‌ انقلاب‏‫‏‫، ۱۳۸۸.

یکی از مهم‌ترین بخش‌ها شامل گفت‌وگوهای خصوصی آیت‌الله هاشمی رفسنجانی، فرمانده وقت جنگ با خاویر پرز دکوئیار، دبیر کل وقت سازمان ملل متحد و گزارش این مذاکره به شورای امنیت در سال ۱۳۶۶ است.

http://www.lisna.ir/images/sharifi/ashkhas/41.jpg" height="321" width="290">

‏--ه‍اش‍م‍ی‌رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌ م‍ص‍اح‍ب‍ه‌ه‍ای‌ سال ۱۳۶۰؛ زی‍ر نظر م‍ح‍س‍ن‌ ه‍اش‍م‍ی‌، ت‍ه‍ران‌ : دف‍ت‍ر ن‍ش‍ر م‍ع‍ارف‌ ان‍ق‍لاب‌‏‫، ۱۳۷۸.

--هاشمی در سال ۸۸؛  این کتاب گزارشی جامع از مواضع هاشمی رفسنجانی از ابتدای فروردین ۱۳۸۸ تا پایان اسفندماه این سال است.
کتاب در پنج بخش تنظیم شده است. بخش اول به گزارش مواضع هاشمی در مرزبندی با دشمن و نفی اقدام‌های ساختارشکنانه اختصاص یافته است. بخش دوم به تبیین مواضع وی در برابر یک جریان از مجموعه جریان‌های اصول‌گرا اختصاص یافته است. در بخش سوم به هشدارهای هاشمی در سال ۸۸ پرداخته شده است. بخش چهارم، راهکارهای وی برای برون‌رفت از وضعیت نامطلوب این سال را گزارش کرده است. فصل پنجم نیز به گزارش چند چالش مرتبط با او (از جمله علت نگارش نامه به مقام معظم رهبری، پایان حضورش به عنوان امام‌جمعه موقت تهران، مسائل مرتبط با خانواده هاشمی و…) اختصاص یافته است.

http://www.lisna.ir/images/sharifi/ashkhas/42.jpg" height="350" width="241">

--ه‍اش‍م‍ی‌رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌ م‍ص‍اح‍ب‍ه‌ه‍ای‌ سال ۱۳۶۲؛ زی‍ر نظر م‍ح‍س‍ن‌ ه‍اش‍م‍ی‌ ؛ وی‍راس‍ت‍ار ق‍ادر ب‍اس‍ت‍ان‍ی‌، ت‍ه‍ران‌ : دف‍ت‍ر ن‍ش‍ر م‍ع‍ارف‌ ان‍ق‍لاب‌‏‫، ۱۳۸۱.‏

‏--ه‍اش‍م‍ی‌رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌ م‍ص‍اح‍ب‍ه‌ه‍ای‌ سال ۱۳۶۳؛ زی‍ر نظر م‍ح‍س‍ن‌ ه‍اش‍م‍ی‌ ؛ وی‍راس‍ت‍ار ق‍ادر ب‍اس‍ت‍ان‍ی‌، ت‍ه‍ران‌ : دف‍ت‍ر ن‍ش‍ر م‍ع‍ارف‌ ان‍ق‍لاب‌‏‫، ۱۳.

‏--ه‍اش‍م‍ی‌ رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌ ن‍طق‌های‌ پ‍ی‍ش‌ از دس‍ت‍ور س‍ال‌ ۱۳۶۲؛ زی‍رن‍ظر م‍ح‍س‍ن‌ ه‍اش‍م‍ی‌؛ وی‍راس‍ت‍ار ق‍ادر ب‍اس‍ت‍ان‍ی‌، ت‍ه‍ران‌: دف‍ت‍ر ن‍ش‍ر م‍ع‍ارف‌ ان‍ق‍لاب‌‏‫، ۱۳۸۱.

‏--ه‍راس‌ دنیای‌ اس‍ت‍ک‍ب‍اری‌؛ ع‍ل‍ی‌اک‍ب‍ر ه‍اش‍م‍ی‌ رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌، ت‍ه‍ران‌.

‏--ه‍ف‍ت‍م‌ ت‍ی‍ر و ان‍ق‍لاب‌ س‍وم‌: در خ‍طب‍ه‌ دوم‌ ن‍م‍از ج‍م‍ع‍ه‌ ۴ ت‍ی‍ر م‍اه‌ ۱۳۶۱؛ علی‌اکبر ه‍اش‍م‍ی‌ رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌ ، ت‍ه‍ران‌: س‍ازم‍ان‌ ص‍ن‍ای‍ع‌ م‍ل‍ی‌ ای‍ران‌، رواب‍ط ع‍م‍وم‍ی‌ و ارش‍اد اس‍لام‍ی‌، ۱۳۶۱.

‏--ه‍م‍ب‍س‍ت‍گ‍ی‌ ام‍ت‌ اس‍لام‍ی‌: م‍ج‍م‍وع‍ه‌ س‍خ‍ن‍ران‍ی‌ه‍ای‌ ح‍ض‍رت‌ آی‍ت‌ال‍ل‍ه‌ ه‍اش‍م‍ی‌ رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌ در ک‍ن‍ف‍ران‍س‌ ب‍ی‍ن‌ال‍م‍ل‍ل‍ی‌ وح‍دت‌ اس‍لام‍ی‌؛ گ‍ردآوری‌ ج‍لال‌ م‍ی‍رآق‍ای‍ی‌، [ت‍ه‍ران‌]: م‍ج‍م‍ع‌ ج‍ه‍ان‍ی‌ ت‍ق‍ری‍ب‌ م‍ذاه‍ب‌ اس‍لام‍ی‌، ۱۴۲۱ق‌. = ۱۳۷۹.

http://www.lisna.ir/images/sharifi/ashkhas/43.jpg" height="299" width="264">

--بیانات حضرت آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی رئیس جمهوری اسلامی ایران در مراسم افتتاحیه پنجمین دوره مجلس شورای اسلامی ۱۲ خرداد ۱۳۷۵؛ تهران: ریاست جمهوری، روابط عمومی‏‫، ‏‫‏‏۱۳۷۵.

--پیام توسعه ‏: متن کامل سخنرانی ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران حضرت حجة‌الاسلام و المسلمین جناب آقای هاشمی رفسنجانی هفته دولت- شهریور ۷۴‏‫، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ستاد برگزاری مراسم هفته دولت ‏‫، [۱۳۷۴؟].

--ت‍ف‍س‍ی‍ر راه‍ن‍م‍ا: روش‍ی‌ ن‍و در ارائ‍ه‌ م‍ف‍اه‍ی‍م‌ و م‍وض‍وع‍ات‌ ق‍رآن‌. اردو؛ ‏عنوان و نام پدیدآور : ‏ت‍ف‍س‍ی‍ر راه‍ن‍م‍ا: ق‍رآن‍ی‌ م‍وض‍وع‍ات‌ اورم‍ف‍اه‍یم ک‍ی‌ ب‍اری‌ مین ای‍ک‌ ج‍دی‍د روش‌‏‫؛ علی‌اکبر ه‍اش‍م‍ی‌رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌ ، م‍رک‍ز ف‍ره‍ن‍گ‌ و م‍ع‍ارف‌ ق‍رآن‌، م‍ت‍رج‍م‌ م‍ع‍ارف‌ اس‍لام‌ پ‍ب‍ل‍ش‍رز.، ق‍م‌ : ن‍ورم‍طاف‌‏‫، ۱۳ق.‏‫= ۱۳۸

این مجموعه آثار، شامل نگارش تفسیر ترتیبی قرآن است که براساس یادداشت‌های هاشمی‌رفسنجانی سر و سامان گرفته و پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن، آن را به نشر رسانده است. البته از مجموعه مجلدهای پیش‌بینی‌ شده، ۳-۲ نسخه‌ای هنوز نشر نیافته ولی باقی شماره‌ها به رشته تحریر در آمده است. در جمع‌آوری این مجلدات، گروهی از پژوهشگران نیز همکاری داشته‌اند. در پای هر آیه، چندین برداشت نیز درج شده و توضیحاتی نیز در تبیین نحوه برداشت و استفاده از آیه آمده است تا به‌صورت مستقل، هر آیه مورد بحث قرار گرفته باشد.

http://www.lisna.ir/images/sharifi/ashkhas/44.jpg" height="247" width="185">

--روایتی از زندگی و زمانه آیت‌الله‌اکبر هاشمی رفسنجانی

این کتاب به‌صورت دایرة‌المعارف و توسط جعفر شیرعلینیا نگارش یافته و روایتی از زندگی پرفراز و نشیب این چهره انقلابی است. کتاب، شامل بیوگرافی این چهره از سال ۱۳۱۳تا ۱۳۹۴است که البته ویرایش‌های بعدی آن، در سال ۹۵ اتفاق افتاده است. این کتاب، ۳بخش را شامل میشود: زندگی و زمانه امام راحل، زندگی و زمانه مقام‌معظم رهبری و زندگی و زمانه آیت‌الله هاشمیرفسنجانی. ۱۷۰۰تصویر موجود در این کتاب، دایرة‌المعارفی بیبدیل از این اثر ساخته است. در بخشی از این کتاب میخوانیم:

«خودم را یک انسان روستایی می‌دانم که در روستا بزرگ شدم و به حوزه علمیه رفتم، بعدها در مسئولیت‌های اجتماعی و سیاسی هم خدمت کردم و هم خطا کردم، من یک انسان کاملا معمولی بودم».

--‏‫ال‍خ‍طب‌ ‌ال‍ع‍رب‍ی‍ه‌ ل‍ص‍لاه‌ال‍ج‍م‍ع‍ه‌ ف‍ی‌ طه‍ران‌‏‫؛ علی‌اکبر ه‍اش‍م‍ی‌ رف‍س‍ن‍ج‍ان‍ی‌‏‫؛ م‍راج‍ع‍ه‌ و اخ‍راج‌ ع‍ب‍دال‍ح‍س‍ی‍ن‌م‍ح‍م‍دع‍ل‍ی‌ ب‍ق‍ال‌‏‫؛ بمساعده اللجنه‌التحضیریه للموتمرالعالمی لائمه‌الجمعه والجماعه، تهران‏‫: وزاره‌الارش‍ادالاس‍لام‍ی‌‏‫، [۱۳]‎

--هاشمی رفسنجانی: خطبه‌های جمعه ۱۳۶۳؛ زیر نظر محسن هاشمی، تهران: دفتر نشر معارف انقلاب: سازمان مدارک فرهنگی انقلاب اسلامی‏‫، 

--هاشمی‌رفسنجانی: نطق‌های پیش از دستور سال ۱۳۶۰؛ زیرنظر محسن هاشمی؛ وی‍راس‍ت‍ار ق‍ادر ب‍اس‍ت‍ان‍ی‌، تهران: دفتر نشر معارف انقلاب‏‫، ‏‫‏‏۱۳۷۸

 منبع : لیزنا

اطلاعات تکميلي

خواندن 2183 دفعه

نظر دادن

از پر شدن تمامی موارد الزامی ستاره‌دار (*) اطمینان حاصل کنید. کد HTML مجاز نیست.

آخرین اخبار

اخبار انتشارات دیجیتال

پربازدیدترین اخبار